
Sałatkę z tuńczyka najlepiej podawać na spotkanie ze znajomymi. Można też ją przyrządzić na obiad lub na kolacje. Jest to idealny pomysł na lekkie i smaczne danie.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 6 jajek ugotowanych na twardo;
- 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę;
- 6 łyżek majonezu lub więcej w zależności od potrzeby;
- i opakowanie rukoli lub 1 sałata lodowa;
- 1 cebula pokrojona drobno;
- sól, pieprz do smaku;
- szczypiorek lub cybuchy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo i ostudź je. Następnie obierz je i pokrój w drobną kostkę;
- Pomidory obierz i pokrój w kostkę;
- Cebulę posiekaj drobno;
- Tuńczyka odsącz z zalewy i odłóż go na talerz;
- Na dnie salaterki ułóż warstwę sałaty lodowej lub rukoli, a następnie połóż tuńczyka, jajek, pomidorów oraz cebulę warstwami, tak aby każda składnik był widoczny;
- Na górze udekoruj sałatkę odrobiną majonezu, szczypiorkiem lub cybuchami i dopraw sola oraz pieprzem do smaku.