Jeśli jesteś osobą poszukująca rozwiązania problemu glutenu w chlebie, to możesz sobie taki bezglutenowy chleb upiec. Mąką gryczaną możesz bez problemu zastąpić mąkę pszenną i żytnią wypiekając chleb własnoręcznie zrobiony. Najbezpieczniejszym sposobem jest kiedy upieczesz sobie chleb wykorzystując podmłodę. Co prawda podmłoda w zasadzie jest głównie stosowana w pieczeniu bułek czy chlebów pszennych lub mieszanych pszenno-żytnich. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś taką metodę wykorzystał przy wykonaniu chleba na bazie mąki gryczanej.
Pieczemy chleb
Niezbędne składniki :
- mąka gryczana jasna – 0,6 kg;
- drożdże świeże – 12 g;
- woda – 0,6 l;
- sól – 1 łyżka.
Wykonanie podmłody gryczanej – Etap 1
- 2 g świeżych drożdży rozbełtaj w 0,2 l ciepłej wody;
- Do rozbełtanych drożdży dodaj 0,2 kg maki gryczanej jasnej;
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 6-8 godzin. Czas zależny jest od temperatury na zewnątrz. W ciepłe letnie dni podmłoda bywa gotowa jest już po 4-6 godzinach w zimne dni trwa to trochę dłużej.
Wykonanie ciasta – Etap II
- 10 g świeżych drożdży rozbełtaj w 0,4 l ciepłej wody;
- Do przygotowanej wcześniej podmłody dodaj rozbełtane w wodzie drożdże i dokładnie wszystko razem wymieszaj;
- Do tak przygotowanej podmłody połączonej z drugą partią drożdży dodaj 0,4 kg mąki gryczanej jasnej;
- Dodaj do wszystkich składników 1 łyżkę soli niejodowanej;
- Wszystkie składniki wymieszaj razem i wyrób z nich ciasto;
- Cisto powinno mieć jednolitą lekko luźną konsystencję;
- Tak przygotowane ciasto nakryj lnianą ścierką i odstaw na 4-6 godzin aż przynajmniej 1 x powiększy swoją objętość. Latem przy ciepłych dnia trwa to krócej zimą czy w chłodne dni dłużej. Ciasto należy obserwować aby nie przerosło.
Przygotowanie do pieczenia chleba – Etap III
- Dobrze wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć kilka razy;
- Przygotuj foremkę do pieczenia chleba wysmarowaną np. smalcem;
- Do foremki przełóż przygotowane ciasto. TA ilość ciasta wystarczy na dwie małe keksówki lub jedną większą;
- Ciasto w foremce nakryj lnianą ścierką i odstaw do napuszenia. Gotowe będzie po około 1 godzinie, zależnie od temperatury otoczenia. Powinno się powiększyć.
Pieczenie chleba – Etap IV
- Rozgrzej piekarnik na 250 stopni;
- Do rozgrzanego piekarnika wstaw foremki. Wykonaj to możliwie szybko aby zbytnio nie wychłodzić piekarnika;
- Nastaw piekarnik na 10 minut;
- Zmniejsz temperaturę na 230 stopni i nastaw na 25 minut;
- Zmniejsz temperaturę na 210 stopni i nastaw piekarnik na 10 minut;
- Delikatnie wyjmij bochenki z foremek ustaw na kratce i dopiekaj około 10 minut, po tym czasie delikatnie popukaj w spód bochenków jeśli wydadzą głuchy dźwięk chleb jest upieczony, jeśli nie to jeszcze przez kilka minut dopiekaj;
- Po upieczeniu pozostaw bochenki na kilkanaście minut w wyłączonym piekarniku;
- Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Podczas pieczenia pamiętaj, że wszystko jest bardzo gorące, stosuj odpowiednie zabezpieczenie chroniące przed oparzeniem, najlepiej rękawice piekarnicze.
Chleb przygotowany w ten sposób powinien zaspokoić Twoje zapotrzebowanie na chleb bezglutenowy i jeśli nie posiadasz specjalnych bardzo rygorystycznych obostrzeń ze strony lekarza możesz go śmiało spożywać w rozsądnych ilościach.
W wyżej zaprezentowanym przepisie można do chleba zastosować dodatki w postaci pestek słonecznika, dyni, siemię lniane lub inne według uznania i smaku. Jeżeli zdecydujesz się na dodatki do ciasta należy je dołączyć w „Etapie II” i wyrabiać wraz z ciastem.