Jagodzianki to taki Polski słodki przysmak, który powinien zostać wpisany do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Co prawda w okresie letnim można je spotkać w cukierniach i sklepach całej Polski i według przyjętych w Sieci kryteriów ciężko by było je tam umieścić. Nie zmienia to faktu, że ten słodki przysmak ze smakiem zajada większość osób. Często niestety spotkać można wielu naciągaczy, którzy zasadniczo odbiegają w swej propozycji tej drożdżowej bułki od pewnych zwyczajowych form. Te odstępstwa to przede wszystkim zbyt uboga zawartość jagód. Aby nie zostać naciągniętym na „oszukaną” jagodziankę najlepiej jest ją samemu upiec.
Prosty przepis na domowe „Domowe Jagodzianki”
Składniki:
- mąka pszenna TYP 650 – 0,4 kg;
- mąka pszenna TYP 00 – 0,4 kg;
- masło – 200 g;
- cukier – 100 g;
- mleko – 0,4 l;
- jajko całe – 1 szt;
- żółtka jajek – 6 szt;
- drożdże świeże – 35 g;
- jagody – 1 l;
- mąka ziemniaczana – 2 łyżka;
- cukier puder – 5 łyżek;
- spirytus – 4 łyżki;
- sól – pół łyżeczki;
Ciasto
- Drożdże świeże rozczynić w ½ szklanki letniego mleka z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki/ ze składników/ . Tak przygotowane pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut;
- Do misy robota wsypać wymieszane mąki;
- Całe jajko + 6 żółtek + 3 łyżki cukru utrzeć jaj na kogel mogel;
- Masło roztopić i wystudzić do letniego;
- Do misy z mąką dodać rozczynione drożdże, roztopione masło, letnie mleko, utarte żółtka, cukier, sól i wyrabiać hakiem na najwolniejszych obrotach 10 minut. Jeśli ręcznie to około 15-20 minut;
- Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość w zależności od temperatury otoczenia potrwa to około 1-1,5 godziny.
W czasie kiedy ciasto wyrasta można umyć i odsączyć jagody. Do tak przygotowanych jagód należy dodać cukru i trochę mąki ziemniaczanej, wszystko delikatnie wymieszać i odstawić.
Lukier
- Kilka łyżek cukru pudru + 4 łyżki spirytusu wymieszać i wyrobić na średnio gęsty lukier.
- Do lukru można dodać sok, który puściły jagody. W ten sposób uzyska się kolorowy lukier, jest to opcja jak ktoś chce mieć jagodzianki w jagodowym kolorze.
Formowanie jagodzianek
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i bardzo delikatnie zagnieść;
- Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej części uformować gruby wałek;
- Z wałka odcinać kawałki ciasta i formować bułki nakładając do środka wcześniej przygotowane jagody;
- Bułki zamykać jak pierogi i układać złączeniami do spodu na przygotowane blachy wyłożone papierem do pieczenia.
- Uformowane bułki zostawić do napuszenia na około 15-20 minut w tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni.
Pieczenie
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić blachy z jagodziankami na +- 15 minut
- Przed wstawieniem blach bułki można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
- W zależności od tego jak piecze piekarnik można na kilka minut przełożyć blachy na górny poziom, aby bułki nabrały dodatkowego koloru.
Po wyjęciu jeszcze gorące jagodzianki można posmarować przygotowanym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Czas pieczenia powinien być dostosowany do posiadanego piekarnika, nie wszystkie pieką jednakowo, każdy powinien znać wady i zalety własnego sprzętu do pieczenia.
Z podanego przepisu wyjdzie około 20-25 jagodzianek w zależności jak duże zostały uformowane. Cały urok i smak sprowadza się do zachowania odpowiedniej proporcji ciasta do jagodowego wypełnienia, ale to już jest indywidualna sprawa każdej piekącej osoby.