
Przepis na burgera, nie ma się co rozpisywać. Trzeba go po prostu zrobić i zjeść.
Burger przepis idealny
Składniki:
- Mięso wołowe tłuste, na jedną sztukę 180g;
- Bułka hamburgerowa najlepiej brioszka;
- Boczek w plastrach, ale nie wędzony;
- Ser Cheddar;
- Oliwa;
- Sałata;
- Cebula słodka;
- Ogórek kiszony;
- Papryczka jalapeno.
- Masło;
- Musztarda stołowa;
- Pieprz;
- Sól.
Sos:
- Majonez 1 łyżka;
- Ketchup 1 łyżka;
- Pieprz zielony marynowany 1 łyżeczka.
Przygotowanie Burgera
Mięso, sos i dodatki:
- Mięso mielimy w maszynce, mieszamy z oliwą i pieprzem, nie solimy. Wołowina musi w trakcie mieszania stać się zwartą masą;
- Boczek smażymy na złoto i odkładamy na talerzyk;
- Sałatę myjemy i obsuszamy;
- Rozpoławiamy bułkę nożem i smarujemy masłem odstawiamy na bok;
- Kroimy na cienkie plasterki słodką cebulę i ogórek kiszony;
- Majonez, Ketchup i pieprz zielony łączymy razem, powstanie w ten sposób sos;
Mięso mielone na burgera.
Burgery.
Pieczenie burgera i bułek:
- Z wołowiny formujemy burgery i robimy delikatny dołek w środku każdego kotleta. Zapobiega to jego kurczeniu się w trakcie smażenia;
- Rozgrzewamy patelnię z mała ilością oleju. Przekładamy burgery na patelnie i solimy. Smażymy parę minut na średnim ogniu;
- Przewracamy kotlety solimy i smarujemy musztardą, po dwóch trzech minutach nakładamy ser cheddar. Smażymy jeszcze przez chwilę. Ważne jest żeby nie dociskać mięsa w trakcie smażenia, będzie ono bardziej soczyste;
- Wyłączamy kuchenkę i przykrywamy patelnię pokrywką lub folia aluminiową. Sprawi to że ser nam się ładnie roztopi;
- Na drugiej patelni kładziemy bułkę stroną z masłem i smażymy do uzyskania złotego koloru;
Burgery posmarowanie musztardą.
Burgery z serem cheddar.
Obsmażanie bułki na burgera.
Składanie:
- Bułki zdejmujemy z patelni i smarujemy obie połówki sosem;
- Nakładamy sałatę, mięso, cebulę, boczek, ogórek kiszony, papryczkę jalapeno;
- Zjadamy.
Bułka z sosem do burgera.
Składanie burgera.
Burger prawie gotowy.
Smacznego 🙂