
Ciasto czekoladowe z polewą z bitej śmietany wykonane z domowego spodu torowego, a następnie polane bitą śmietaną i przyzdobione toną czekoladek! Pyszne ciasto czekoladowe idealne dla miłośników czekolady! Zawsze znajdzie się miejsce na czekoladę, a to ciasto naprawdę w tym pomaga. Ten stworzony od podstaw przepis bez półśrodków na ciasto czekoladowe jest idealny na każdą okazję, ale szczególnie dobrze nadaje się do serwowania na urodziny i święta. Pokochasz ten przepis na ciasto czekoladowe. Samo ciasto jest tak aromatyczne i wilgotne, z ciepłymi, bogatymi smakami w każdym kęsie. Jest tak niesamowicie kremowe i lekkie, że tak łatwo jest wrócić po kolejny kęs, a potem kolejny i kolejny 🙂
Ciasto Czekoladowe z Dodatkami Kremu Czekoladowego
Do Ciasta Czekoladowego będziesz potrzebować:
- Mąka: będziesz potrzebować 1 ¾ szklanki mąki tortowej.
- Cukier: użyj 1 ¾ szklanki cukru pudru, aby ciasto było słodkie.
- Kakao w proszku: będziesz potrzebować 3/4 filiżanek kakao, aby nadać ciastu bogatego smaku czekoladowego.
- Przyprawy: ½ łyżeczki mielonego cynamonu i gałki muszkatołowej są opcjonalne, ale pomogą wzmocnić smak i rozgrzeją każdy plasterek.
- Proszek do pieczenia i soda: Użyj po 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, aby ciasto idealnie wyrosło.
- Sól: Dodanie 1 łyżeczki soli pomoże ładnie wzmocnić smak tego ciasta.
- Jajka: Użyj 2 średniej wielkości jajek.
- Mleko: Będziesz potrzebować 2 szklanek mleka.
- Masło: ½ kostki roztopionego masła.
- Wanilia: Użyj 1 łyżeczki cukru waniliowego, aby wzmocnić smak ciasta.
Do kremu czekoladowego będziesz potrzebować:
- Śmietana: będziesz potrzebować ¾ szklanki śmietany 36 %.
- Ciemna Czekolada: Użyj 100g ciemnej czekolady najlepiej 70 %.
- Mleko: Będziesz potrzebować 1 łyżkę mleka 3,5%.
Dodatki:
- Możesz dodać dowolne słodkości do ciasta na przykład Ferrero Rocher, trufle Lindt, mini kawałeczki czekolady, czekoladowe słomki i ciasteczka.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z polewą z bitej śmietany
Będziemy potrzebowali dwóch spodów do naszego ciasta czekoladowego. Rozgrzej piekarnik do 165 ° C i posmaruj okrągłą formę masłem i lekko posyp mąką (najlepiej przygotuj 2 sztuki o średnicy około 20 cm). W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj jajka, mleko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy i wymieszaj razem. Wlej ciasto równomiernie do dwóch form i umieść je w piekarniku.
Piecz na środku piekarnika przez 25-30 minut. Dobrze jest sprawdzić ciasto wykałaczką czy nie jest surowe. Jeśli po nakłuciu spodu tortowego wykałaczka będzie czysta to znaczy że ciasto jest upieczone. Pozwól spodom całkowicie ostygnąć. Wyjmij spody z forem do pieczenia, jeśli nie są płaskie, odetnij wierzchołki ostrym nożem, aby je wyrównać.
W dużej misce ubij dobrze schłodzoną śmietanę mikserem na średnich obrotach. Ubijaj do uzyskania sztywnej piany, a następnie wstaw do lodówki. Możesz użyć także syfon do bitej śmietany, co znacznie ułatwi ci pracę.
Rozpuść ciemną czekoladę, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej lub nad garnkiem z gorącą wodą. Dodaj 1 łyżkę mleka i wymieszaj, i odstaw w ciepłe miejsce żeby nie zastygał.
Pierwszy podkład tortowy ułóż na desce i posmaruj bitą śmietaną. Drugie ciasto ułóż na warstwie bitej śmietany. Wierzch przykryj bitą śmietaną, a następnie ostrożnie wysmaruj nią zewnętrzną część tortu. Polej rozpuszczoną czekoladą górę ciasta, delikatnie rozprowadzając szpatułką, aby uzyskać biało-czekoladową rozmazaną konsystencję.
Udekoruj ulubionymi cukierkami np. Ferrero Rocher, trufle Lindt, mini czekoladowe chipsy, czekoladowe słomki, kulki słodowe, czekoladowe ciasteczka i brownie.
Jeśli zostanie ci bitej śmietany możesz także udekorować nią tort, używając końcówek do dekoracji.