
Osoby, które nie lubią pizzy, można policzyć na palcach jednej dłoni. Jeśli jesteś jedną z nich, to w tym miejscu możesz przestać czytać. Jednak skoro tu jesteś, to może oznaczać tylko jedno: uwielbiasz pizzę i szukasz przepisu na ciasto na suchych drożdżach.
Pizza na suchych drożdżach
Dlaczego drożdże suche, a nie tradycyjne? Odpowiedź na to pytanie kryje się w procesie przygotowania ciasta do pizzy. Suche drożdże sprawiają, że ciasto jest bardziej rozciągliwe, wymaga krótszego ugniatania i nie wyrasta nadmiernie, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że Twoja pizza zawsze wyjdzie idealnie.
Do przygotowania ciasta do pizzy na suchych drożdżach będziesz potrzebować:
- 300 g mąki pszennej – nada się do tego mąka typu 650, ale jeśli chcesz uzyskać efekt „WOW”, kup mąkę 00, naprawdę warto!;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 płaska łyżeczka cukru;
- 2 łyżeczki oliwy;
- 4 g drożdży suszonych;
- 200 ml letniej wody;
Zacznij od wymieszania wszystkich suchych składników w misce. Do mieszanki dodawaj powoli letnią wodę, cały czas mieszając. Ciasto mieszaj, najlepiej dłonią, do momentu, w którym poczujesz, że robi się gładkie i odchodzi od ścianek miski. Gdy to nastąpi, wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i zagniataj, aż będzie odchodzić od dłoni. Z reguły zajmuje to około 10 minut. Ciasto włóż do czystej miski, przykryj bawełnianą ścierką lub owiń pojemnik folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli tak się nie stanie daj mu jeszcze chwilę. Może temperatura w pomieszczeniu była za niska 🙂
W zależności od tego, jaką formę pieczenia wybierzesz, taka ilość ciasta starczy Ci na 1-4 pizz. Klasycznym sposobem jest pieczenie pizzy na blasze w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza przez 10-20 minut, w zależności od piekarnika i programu, jaki wybierzesz.
Istnieje ciekawsza alternatywa: pizza pieczona na kamieniu. W przypadku pieczenia pizzy na kamieniu porcja ciasta starczy Ci na 3-4 porcje.
Kamień do pizzy umieść w piekarniku, aby go nagrzać. Pamiętaj, że umieszczenie zimnego kamienia w rozgrzanym piekarniku może spowodować, że kamień pęknie. Jeżeli użyjesz mąki typu 00, pizza pieczona na kamieniu wyjdzie Ci jak we włoskiej pizzerii.
Wyciągnij wyrośniętą kulę z miski i podziel ją na 3 porcje, i uformuj kulki. Daj ciasto odpocząć w zamkniętym pojemniku około 30 min.
Porcję wyrośniętego ciasta rozciągnij na stole, pokryj sosem do pizzy, serem i ulubionymi składnikami. Polecamy maksymalnie 3-4 składniki w umiarkowanej ilości, żeby pizza nie rozmokła w środku i nie rozpadła się. Pizzę na kamieniu piecz 3-4 minuty. Smacznego!