Czy deser stanie się bez smaku i będzie słony, jeśli dodamy do niego szczyptę soli? I po co w ogóle sól w deserach? Szczegółowo analizuję tę kwestię w artykule.
Zapewne wielu z Was choć raz zadało sobie pytanie: „Po co nam sól w deserach, skoro te potrawy są słodkie?”. Istnieje opinia, że dodając szczyptę soli do deseru, stanie się on bez smaku i będzie miał słony posmak, którego nie chcemy czuć w deserze. Ale w rzeczywistości ten osąd jest błędny, a teraz wyjaśnię, dlaczego ta ceniona „szczypta soli” jest tak ważna w deserach.
Po co solić deser?
Równowaga
Kubki smakowe znajdujące się w naszych ustach wyczuwają cztery rodzaje smaku: słodycz, słoność, gorycz i kwasowość. Równowaga wszystkich czterech walorów smakowych w jednym daniu sprawia, że jego smak jest znacznie bogatszy i jaśniejszy. A w deserach, jak rozumiemy, mogą być owoce i jagody, które dają kwaskowatość i gorycz, składniki śmietankowe i mączne, które dają słodycz, ale co zrównoważonym smakiem? Niewątpliwie sól, którą dodaje się wcześniej do słodkich sosów, śmietany, herbatników, biszkoptów równoważy wszystkie smaki w deserze.
Wzmacnia smak
Oprócz tego, że sól doskonale równoważy smaki potraw, jest również naturalnym wzmacniaczem smaku, który może odsłonić pełny obraz smaku potrawy i sprawić, że będzie ona jeszcze bogatsza i ciekawsza. A sól w deserach pomaga usunąć nadmierne mdłości i sprawia, że smak jest łagodniejszy.