Świeże bułki na śniadanie do prawdziwy rarytas. Możesz takie bułki wykonać samodzielnie. Jeśli chcesz mieć bułki na sobotnie czy niedzielne śniadanie wystarczy, że poświęcisz na ich przygotowanie niespełna 2 godziny czasu. Aby cały proces przyspieszyć proponuję Tobie rozwiązanie z jedną dużą „bułą” upieczoną w foremce zamiast 10-15 małych. Oczywiście jeśli masz więcej czasu i chcesz mieć trochę zabawy to z proponowanego przepisu można zrobić kilka czy kilkanaście małych bułek. Ich ilość zależy od wielkości poszczególnych egzemplarzy.
Ten przepis jest dla leniuchów i pokazuje w jaki sposób zrobić jedną dużą „bułę” przy której schodzi mniej czasu.
Przepis na szybką bułkę
Potrzebne odmierzone składniki:
- mąka pszenna TYP 550 – 0,5 kg / jeśli nie masz akurat takiej mąki może być każda inna mąka pszenna;
- drożdże świeże – 40 g;
- mleko – 1 1/2 szklanki / jeśli akurat nie masz mleka może być woda;
- olej słonecznikowy – 4 łyżki / olej można zastąpić masłem lub zwykłym smalcem;
- sól niejodowana – 1 płaska łyżka/ jeśli nie masz akurat niejodowanej może być każda inna;
- cukier – 1/2 łyżeczki/ cukier można zastąpić miodem.
Ciasto
- Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki letniego mleka lub wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru, dodaj także 1 łyżkę mąki. Tak rozpuszczone drożdże zostaw na kilka minut żeby podrosły;
- Do odmierzonej porcji mąki wlej pozostałe mleko lub wodę dodaj rozpuszczone i podrośnięte drożdże, dodaj sól. Dodaj olej / ewentualnie masło lub smalec;
- Wszystkie składniki wyrabiaj robotem z hakiem przez 5 minut, jeśli nie masz robota wyrabiaj ciasto ręką około 8 minut;
- Dobrze wyrobione ciasto odstaw przykrywając ścierką na około 60 minut, czas wyrastania ciasta w ciepłe upalne dni jest dość krótki, obserwuj powinno powiększyć objętość;
- Wyrośnięte ciasto lekko przerób ręcznie i ukształtuj bułki ułóż na blasze do pieczenia lub przełóż całe ciasto prosto do formy do pieczenia na przykład keksówki jednej dużej lub 2 małych wysmaruj smalcem;
- Bułki przykryj i zostaw do wyrośnięcia w ciepły nie przewiewnym miejscy, to samo z tyczy się keksówek, obserwuj powinno powiększyć objętość.
Pieczenie
- piekarnik rozgrzej na 230 stopni;
- blachę lub foremki wstaw do piekarnika na 15 minut;
- następnie zmniejsz temperaturę na 210 stopni i zostaw na 10 minut;
- (dla foremkowiczów) delikatnie wyjmij „bułę” z foremki i zostaw w piekarniku na około 5 minut na dopieczenie;
- (dla foremkowiczów) wyjmij bułkę i postukaj w spód , jak wyda głuchy odgłos, oznacza to że jest upieczona, jeśli nie zostaw jeszcze na chwilę.
Tak upieczona „buła” ma smak zbliżony do tradycyjnej chałki. Najlepiej smakuje na świeżo, tylko pozwól jej choć trochę ostygnąć.