
Powszechnie wiadomo, że warzywa i owoce należy myć przed spożyciem. Podczas gdy woda może usunąć wszelkie zanieczyszczenia organiczne, jak również azotany w wodzie, nie może pozbyć się pestycydów, które są zwykle rozpylane na nich.
Na targu warzywnym obserwujemy jędrne i nieskalane warzywa i owoce, które mają promienne skórki. Ich atrakcyjność nie wynika z działania natury. Aby poprawić ich wygląd i powstrzymać przed rozkładem, stosuje się środki chemiczne.
W dzisiejszych czasach wiele twardych owoców i warzyw pokrywa się powłoką woskową w celu zachowania wilgoci, sztywności i uniknięcia wysuszenia. Niestety, pod woskiem znajduje się nagromadzenie pestycydów. W nieprzetworzonych owocach większość azotanów i pestycydów gromadzi się tuż pod skórką, na obrzeżach liści i w żyłkach liści.
Kupowanie owoców i warzyw
Nie unikniemy żywności poddanej działaniu środków chemicznych, chyba że spożywamy produkty z naszego prywatnego ogródku. Starajmy się jednak obniżyć ilość toksycznych substancji.
- Podczas zakupów na targu zwracaj uwagę na produkty, które nie są idealnie ukształtowane i mają drobne skazy na skórze. Widoczne strupy to znak, że nie były one spryskiwane pestycydami. Z drugiej strony, należy unikać dużych, atrakcyjnych owoców i warzyw o żywych kolorach, ponieważ prawdopodobnie zostały one wyhodowane przy użyciu nawozów chemicznych.
- Najbardziej cenione są stare i dzikie odmiany warzyw i owoców. Współczesne gatunki zostały tak drastycznie zmienione, że ich wartość merytoryczna bardzo zmalała. Są one bardziej mdłe i przesłodzone, ponieważ zawierają gigantyczne ilości cukru zamiast wartościowych składników, takich jak cierpkość.
- Uprawiane na jałowym terenie lub w szklarniach, rośliny te mają niedobór minerałów. Pozyskiwane z obcych krajów i zbierane przedwcześnie, dojrzewają nienaturalnie podczas transportu lub przechowywania. Co więcej, są one pozyskiwane tylko z ogromnych farm.
- Niezależnie od pochodzenia owoców i warzyw, mycie ich przed spożyciem jest zazwyczaj koniecznością, jednak może to nie wystarczyć.
Jak więc usunąć z nich pestycydy?
W naszych domach posiadamy gotowe środki i rozwiązania, które skutecznie radzą sobie z pozostałościami pestycydów. Podobnie jak substancje chemiczne, eliminują one niemal wszystkie zanieczyszczenia mikrobiologiczne, na przykład mikroorganizmy E.Coli i listerię.
Etapowe usuwania pestycydów
- Przygotuj dwa pojemniki:
- Kwaśny – jedno pół szklanki octu lub trzy łyżeczki kwasku cytrynowego na litr płynu
- Zasadowy – jedna łyżka stołowa sody oczyszczonej na litr wody
- Namocz warzywa/owoce w kwaśnym roztworze na trzy minuty
- Następnie pięć minut w kąpieli zasadowej.
- Opłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Woda z solą
Dodaj jedną łyżkę stołową soli kamiennej lub morskiej do litra wody. Pozwól warzywom i owocom siedzieć w mieszance przez 10 minut, a następnie spłucz pod bieżącą wodą.
Kwasek cytrynowy
Płuczemy pod bieżącą wodą. Wymieszaj 3 łyżeczki kwasku w jednym litrze wody. Mocz warzywa/owoc przez 10 minut, następnie spłucz pod bieżącą wodą.
Wcześniej wymienione techniki będą skuteczne w eliminowaniu chemikaliów z twardych owoców i warzyw. Jednak delikatne produkty mogą wchłonąć wodę i zmniejszyć swój smak, dla których wykorzystujemy metodę zraszania.