Jak upiec pyszne ciastka – trzymaj się tych podstawowych zasad

Ciastka różne rodzaje

Ciasteczka to jeden z najłatwiejszych rodzajów wypieków. Ale nawet z nim domowi kucharze (zwłaszcza początkujący) zawodzą. Aby jak najbardziej uchronić Was, drodzy Czytelnicy, przed fiaskiem pieczenia, przygotowaliśmy mały zbiór zasad, których należy przestrzegać przy robieniu ciasteczek.

  1. Kontroluj spójność ciasta. Podczas wyrabiania ciasta na ciasteczka ta sama masa mąki może dać inny wynik konsystencji. Faktem jest, że w zależności od zawartości wilgoci mąka może wchłonąć mniej lub więcej płynu. Stopniowe dodawanie uchroni Cię przed zbyt twardym ciastem. I odwrotnie – jeśli mąka jest mokra, a ciasto zbyt miękkie – należy dodać więcej mąki niż podano w przepisie.
  2. Nie zaniedbuj chłodzenia ciasta. Prawie każde ciasto na ciasteczka musi być dobrze schłodzone przed pieczeniem (lub zamrożone, jeśli wymaga tego przepis). A także, gdy włożymy do piekarnika blachę z zimnymi ciasteczkami, znacznie lepiej zachowuje ona swój kształt i minimalnie się rozlewają.
  3. Użyj  pergaminu do rozwałkowania. Najwygodniej jest rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. W ten sposób nie przyklei się do wałka i stołu, a ciastko można podnieść z powierzchni bez deformacji. Ponadto pergamin eliminuje konieczność dodawania dodatkowej mąki, która może „zapychać” ciasto i sprawiać, że gotowe ciasteczka będą twardsze.
  4. Rozwałkuj ciasto etapami. Jeśli pieczesz ciasteczka, które się rozwałkowują, a następnie wycina, podziel ciasto na kawałki i rozwałkuj je pojedynczo, zostawiając resztę w lodówce.
  5. Zamroź foremkę do ciastek. Jeśli przygotowanie ciastek polega na wycinaniu wykrojów z jednego kawałka ciasta, dobrze schłodź, a raczej zamroź ten kawałek, aby ciasto łatwiej i bardziej równomiernie się kroiło, a wykroje miały ten sam kształt.
  6. Piecz na płaskich blachach do pieczenia. Na zdeformowanej blasze do pieczenia (wygiętej, ubitej itp.) Ciasteczka mogą nierównomiernie przylegać do powierzchni a także piec nierównomiernie.
  7. Pamiętaj, aby odpowiednio przygotować blachy do pieczenia. Aby łatwo wyjąć ciasteczka z blachy do pieczenia, wyłóż je papierem do pieczenia lub matą silikonową. Jeśli nie masz pergaminu, posmaruj blachę masłem lub w ostateczności posyp mąką. Ostatnie dwie metody stosuj tylko w ostateczności, ponieważ mąka może tworzyć guzki, a ciastka nie będą dobrze przylegać do formy i będą się piec nierównomiernie, a tłuszcz może powodować przypalanie spodu ciasteczek. Ciastka z dużą zawartością masła mogą przypalać się od spodu nawet w odpowiedniej temperaturze w piekarniku. W takich przypadkach zamiast jednej można użyć dwóch warstw pergaminu. Utworzona między warstwami kieszeń powietrzna zapewni łagodniejsze ogrzewanie.
  8. Zachowaj dystans. Układając ciastka na blasze należy wziąć pod uwagę konsystencję ciasta, a także zawartość w nim proszku do pieczenia i/lub sody lub ubitych białek, dzięki czemu ciastka dość mocno zwiększają swoją objętość. Im bardziej miękkie ciasto, tym więcej miejsca trzeba zapewnić, aby zwiększyć powierzchnię ciastek podczas pieczenia. Nie umieszczaj foremek do pieczenia zbyt blisko siebie.
  9. Natychmiast zdejmij gotowe ciasteczka z blachy do pieczenia. Na gorącej blasze ciasteczka nadal pieką się nawet poza piekarnikiem. Dlatego, aby ich nie przypalić, natychmiast ostrożnie wyjmij i połóż na stojaku chłodzącym. Wyjątkiem są herbatniki, które na gorąco są zbyt miękkie ze względu na swoją recepturę i nie można ich wyjąć z blachy do pieczenia bez ich uszkodzenia. W takich przypadkach wyjmij ciastka z piekarnika na kilka minut, zanim będą gotowe – trochę się dopieką na gorącej blasze.
  10. Przechowuj resztki ciasta w zamrażarce. Niewypieczone resztki ciasta, które nie zawierają sody oczyszczonej ani proszku do pieczenia, można przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce i piecz.

Read Previous

Ciasto drożdżowe – jak zrobić idealne ciasto na drożdżach

Read Next

Jak zrobić lukier do ciasta. 3 praktyczne przepisy

Most Popular