
Kiedyś miałam nieprzyjemną przygodę z zakupioną mąką pszenną. Zrobiłam już ciasto na szarlotkę, włożyłam do pieczenia, a jak wyjęłam i pokroiłam to zorientowałam się, że coś poszło nie tak, bo zwykle placek ładnie pachnie ciastem i jabłkami, ale tym razem miał niemiłą niespodziankę w postaci zapachu wilgoci z piwnicy, który nie był dla mnie wyczuwalny podczas pieczenia.
Od razu zorientowałam się, że coś jest nie tak z mąką, bo wszystkie inne produkty były zdecydowanie świeże i sprawdzone. Po tym przykrym doświadczeniu zacząłem uważać na mąkę i za każdym razem oceniam jej smak przed pieczeniem, aby ponownie nie wpaść do dziury i nie trafić na kiepskiej jakości zepsuty produkt. Następnie podzielę się z wami przydatnymi informacjami, które pomogą Ci nie popełnić mojego błędu.
Jak odróżnić dobrą mąkę od złej?
Zdecydowaliśmy się na różnorodność, teraz musimy zrozumieć, jak odróżnić produkt wysokiej jakości od produktu niskiej jakości.
Smak
Wysokiej jakości świeża mąka ma przyjemny, ledwo wyczuwalny słodkawy smak, mąka pełnoziarnista ma jaśniejszy i bardziej wyczuwalny smak, nieco przypominający orzechy. Zepsuty i złej jakości produkt może być gorzki i mieć inne odrażające obce smaki.
Zapach
Dobra mąka powinna mieć przyjemny mączny zapach, zepsuty produkt będzie miał nieprzyjemny zapach stęchlizny, zapach wilgoci i pleśni oraz ogólnie wszelkie nieprzyjemne zapachy. Taka niemiła woń pochodząca z mąki powinna Cię ostrzec, ponieważ nawet świeże produkty mogą pachnieć nieprzyjemnie, na przykład z powodu naruszenia zasad przechowywania.
Spójność
Aby zrozumieć, czy mąka jest odpowiednio spójna, musisz nabrać jej niewielką ilość w dłoń, powinna ona przyjemnie chrupać i łatwo rozpadać w trakcie zgniatania . Zbyt mokra mąka zbierze się w gęstą grudkę, a potem przy zgnieceniu rozpadnie się na większe kawałki, a produkt, którego nie da się zgnieść w jeden kawałek, wręcz przeciwnie, jest za suchy i prawdopodobnie został dodatkowo spulchniony w produkcja.
Warunki w jakich przechowywana jest mąka
Kupując zwracaj uwagę na warunki przechowywania mąki. Sklep powinien być suchy, czysty i wolny od przykrych zapachów. Ponieważ mąka jest doskonałym absorbentem i zwykle jest pakowana w papierowe torby, może łatwo wchłaniać zapachy, psując w ten sposób nasz wypiek. Nadmierna wilgotność skraca okres przydatności do spożycia mąki, więc świeże produkty mogą już nie nadawać się do pieczenia, ponieważ będą pachnieć wilgocią i będą miały posmak pleśni.
Porady
- Kup dokładnie tyle mąki, ile zużyjesz w najbliższej przyszłości (2-4 tygodnie). Mąka zakupiona do przyszłego użytku nie zawsze zostanie wykorzystana, a czynniki zewnętrzne mogą wpływać na jej walory smakowe, aromatyczne i strukturalne;
- Staraj się wybierać mąkę, która ma jak najdłuższy termin przydatności do spożycia. Więc bardziej prawdopodobne jest, że kupisz najświeższy produkt i uchronisz się przed kupowaniem zepsutej mąki;
- Preferuj mąkę z opakowaniem papierowym. Mąka musi oddychać, aby uniknąć stęchlizny i pojawienia się w niej pleśni.