Jakie są rodzaje pieczywa

jakie sa rodzaje chleba

Pieczywo łączy w sobie cztery proste i niedrogie składniki (mąkę, wodę, drożdże i sól), aby stworzyć jedną z najstarszych potraw na świecie w prawie każdej kulturze. Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz piec, czy otwierasz piekarnię i potrzebujesz pomysłów, sprawdź jakie są rodzaje pieczywa, aby móc poszerzyć swoje menu.

Różne rodzaje pieczywa

Istnieje wiele różnych rodzajów pieczywa, o których warto wiedzieć, dlatego poniżej wymieniliśmy najpopularniejsze rodzaje wypiekane na całym świecie.

Arepa

Arepas to płaskie i okrągłe pieczywo zrobione z połączenia mąki kukurydzianej, wody i soli i pieczone na maśle lub oleju. Zwykle są smażone na patelni lub grillowane, przecinane poziomo na pół i używane jako chleb kanapkowy.

Arepas pochodzi z północnego regionu Ameryki Południowej, który obejmuje Wenezuelę, Kolumbię i Panamę. Zwykle są przecinane na pół i nadziewane serem, fasolą, wieprzowiną, kurczakiem, stekiem, cebulą, awokado lub bananami. Chlebki Arepa nadają się do sprzedaży przez cały rok, ale są również świetnym elementem menu typu Hiszpańskiego.

  • Pochodzenia chleba Arepa: Wenezuela, Kolumbia, Panama;
  • Składniki Arepy: mąka kukurydziana, woda, sól;
  • Jak jeść arepe: Przecinaj na pół i nadziewaj mięsem, warzywami lub owocami.

chleb arepa

Bagietka

Bagietki są długie, i posiadają cylindryczny kształt robi się je z mąki, wody, drożdży i soli. Dzięki wypiekaniu z parą, bagietki mają cienką i chrupiącą skórkę oraz puszyste wnętrze. Bagietki wywodzą się z Francji, wywarły takie wrażenie na świecie, że w 2022 roku UNESCO nadało im status światowego dziedzictwa.

Bagietki są zazwyczaj krojone w okrągłe lub poziome kawałki i spożywane z masłem, serem lub wędlinami. Stanowią również świetną opcję na dodatek dla wędlin lub sera. W Polsce najczęściej przygotowuje się z nich zapiekanki.

  • Pochodzenia Bagietki: Francja;
  • Składniki na Bagietkę: mąka, woda, drożdże, sół;
  • Jak jeść Bagietkę: z masłem, serem, wędlinami, jako dodatek do płyt z wędlinami i serem, zapiekanka.

bagietka

Bajgiel

Bajgiel to rodzaj pieczywa, który ma kształt litery „O” z otworem pośrodku. Bajgle są wykonane z mąki, drożdży, wody, soli i syropu ze słodu jęczmiennego. Gruby i puszysty bajgiel, jest krótko obgotowywany, a następnie pieczony w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Istnieje wiele sprzecznych opinii na temat pochodzenia bajgli, ale wiele osób uważa, że bajgle zostały po raz pierwszy zrobione przez Żydów w Polsce.

Można je jeść same lub przekroić na pół i posmarować serkiem śmietankowym lub zrobić kanapkę. Popularne dodatki do bajgli to, serek śmietankowy, masło, wędzony łosoś, pomidory, ogórki i cebula. Słodkie dodatki do bajgli to masło orzechowe, owoce i miód.

  • Pochodzenie Bajgla: Polska;
  • Składniki na Bajgla: mąka, drożdże, woda, sól, syrop ze słodu jędzmiennego;
  • Jak jeść Bajgla: na słodko, lub jako kanapkę z ulubionymi dodatkami.

bajgle

Brioche

Brioche to rodzaj francuskiego chleba, który ma delikatny, puszysty miąsz. Brioche zawiera mąkę, drożdże, sól, masło, cukier, jajka, mleko, a czasem brandy. Ze względu na białka i cukry obecne cieście brioche ma zazwyczaj miękką, ale bardzo ciemną skórkę dzięki reakcji Maillarda, która zachodzi z tymi składnikami.

Bochenek Brioche świetnie sprawdza się jako kromka chleba podawana z masłem lub dżemem. Z ciasta na chleb Brioche można również zrobić doskonałe bułki obiadowe, bułki do hamburgerów i bułki do hot dogów. Jeśli brioszka jest nieco wysuszona, zalecamy użycie jej do przygotowania francuskich tostów. Chociaż brioche to chleb, jego słodki smak sprawił, że jest również uważany jako ciasto francuskie.

  • Pochodzenie pieczywa Brioche: Francja;
  • Składniki na Brioche: mąka, drożdże, sól, masło, cukier, jajka, mleko, czasem brendy;
  • Jak jeść Brioche: kromka chleba z dżemem i masłem, bułki śniadaniowe, bułki do hamburgerów, bułki do hot dogów, tosty francuskie.

brioche

Ciabatta

Ciabatta, wymawiane jako „chya-baht-ah”, to rodzaj pieczywa, który powstało w 1982 roku w Veneto we Włoszech. Ciabatta, co po włosku oznacza „pantofel”, została zainspirowana bagietką, ale zamiast tego została przekształcona w kształt pantofla.

Ciabatta jest przygotowywana w prosty sposób z mąki, drożdży, soli i wody, co daje gumowate wnętrze z dużymi otworami i rustykalną, łuszczącą się skórką. Z Ciabatty robi się panini oraz pieczywo czosnkowe i kanapki. To także świetny chleb stołowy do podania z oliwą z oliwek i parmezanem.

  • Pochodzenie Ciabatty: Veneto, Włochy;
  • Składniki na Ciabatte: mąka, drożdże, woda, sól
  • Jak jeść Ciabatte: Pieczywo z czosnkiem i oliwą, kanapki, panini.

ciabatta

Chałka

Chałka to rodzaj pieczywa, które jest skrupulatnie splecione w piękny bochenek. Chałka to chleb wzbogacony mąką, wodą, drożdżami, solą, cukrem lub miodem, olejem roślinnym i jajkami, dzięki czemu chałka ma puszyste wnętrze i ciemnobrązową skórkę, która jest miękka i aromatyczna.

Chałkę piekli Żydzi aszkenazyjscy w Europie Środko Wschodniej oraz w Izraelu. Chleb chałkowy jest zwykle robiony i spożywany podczas głównych świąt żydowskich lub uroczystych okazji, takich jak szabat. Chałkę można też zjeść pokrojoną w plastry i posmarowaną masłem i dżemem lub użyć chałki do tostów francuskich. W Polsce chałka jest bardzo popularnym pieczywem, w niektórych regionach spożywa się ją na Święta Wielkanocne.

  • Pochodzenie Chałki: Izrael, Europa Środkowo Wschodnia;
  • Składniki Chałki: mąka, woda, drożdże, sól, cukier lub miód, olej roślinny, jajka;
  • Jak jeść Chałkę: Pokrojoną na plastry z masłem i dżemem, jako tosty francuskie, lub po prostu z mlekiem.

chalka

Angielskie Babeczki

Angielskie babeczki to okrągły, płaski i mały chleb. Zostały wykonane w Ameryce przez angielskiego piekarza, który był jednym z kolonizatorów w XIX wieku. Angielskie babeczki są robione z mąki pełnoziarnistej, wody, soli, cukru, masła i mąki kukurydzianej, oraz są zakwaszone drożdżami lub zakwasem, który tworzy duże pęcherzyki powietrza w środku.

Angielskich babeczek nie piecze się w piecu jak inne rodzaje chleba, ale zamiast tego pieczone są na patelni lub płycie kuchennej. Po upieczeniu angielskie babeczki najlepiej smakują przekrojone na pół, posmarowane masłem i dżemem. Znane są również jako świetny element menu śniadaniowego, będąc bazą do jajek po benedyktyńsku i kanapek.

  • Pochodzenie Angielskiej Babeczki: Ameryka;
  • Składniki Angielskiej Babeczki: Mąka pełnoziarnista, drożdże lub zakwas, woda, sól, cukier, masło, mąką kukurydziana;
  • Jak jeść Angielskie Babeczki: Upieczone i przekrojone z masłem i dżemem, doskonałe do jajek po benedyktyńsku oraz jako kanapki.

english muffin

Focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego chleba, który jest podobny w konsystencji i smaku do pizzy, ale jest znacznie grubszy. Robi się ją z mąki, wody, drożdży, soli, oliwy z oliwek i miodu. Wiele osób dodaje do niej zioła i przyprawy, aby nadać jej wyjątkowego smaku.

Focaccie piecze się na płasko i ma ona zwykle około 5 centymetrów wysokości. Chleb Focaccia można jeść po prostu z dobrą oliwą z oliwek. Świetnie nadaje się również do przekrojenia na pół w poziomie i zrobieni z niej kanapki lub panini.

  • Pochodzenie Focaccii: Włochy;
  • Składniki na Focaccię: mąka, woda, drożdże, sól, oliwa z oliwek, miód;
  • Jak jeść Focaccię: z oliwą z oliwek lub jako panini.

foccacia

Hokkaido

Chleb mleczny Hokkaido, pochodzi z regionu Hokkaido w Japonii. Wykorzystuje technikę gotowania tangzhong czyli zasmażka wodna, która wymaga wstępnego gotowania części mąki z przepisu z płynem, aby zżelatynizować mąkę w celu zwiększenia puszystości i elastyczności. Ta pasta jest kluczem do delikatnego, miękkiego chleba, a chleb hokkaido jest znany z tego, że jest puszysty i lekki.

Chleb mleczny Hokkaido jest przygotowywany z mąki, cukru, drożdży, mleka w proszku lub słodzonego skondensowanego mleka, jajek i masła. Chleb Hokkaido można jeść sam lub opiekany i posmarowany grubą warstwą masła.

  • Pochodzenie Hokkaido: Hokkaido, Japonia;
  • Składniki na Hokkaido: mąka, cukier, drożdże, mleko w proszku lub skondensowane, jajka, masło;
  • Jak jeść chleb Hokkaido: sam lub przekrojony i posmarowany masłem i dżemem.

hokkaido chleb

Irlandzki Chleb Sodowy

Irlandzki chleb sodowy to okrągły chleb, do którego dodaje się sody oczyszczonej jako środka spulchniającego zamiast drożdży. Pochodzi z Irlandii i jest jednym z wielu dań serwowanych na Dzień Świętego Patryka.

Irlandzki chleb sodowy przygotowywany jest z mąki, maślanki, sody oczyszczonej i soli. Zwykle dodaje się też rodzynki i orzechy. Ten chleb jest kruchy i przypomina bułkę, jest bardziej szybkim chlebem niż klasycznym chlebem rzemieślniczym. Najlepszym sposobem na zjedzenie irlandzkiego chleba sodowego jest krojenie go i smarowanie masłem, dżemem lub marmoladą na wierzchu.

  • Pochodzenie Irlandzkiego Chleba Sodowego: Irlandia;
  • Składniki na Irlandzki Chleb Sodowy: mąka, maślanka, soda oczyszczona, sól, rodzynki, orzechy;
  • Jak jeść Irlandzki Chleb Sodowy: pokrojony i posmarowany masłem i dżemem.

irlandzki chleb sodowy

Chleb Wieloziarnisty

Ten rodzaj chleba, jest uważany za jedną ze zdrowszych opcji pieczywa. Uważa się, że chleb wieloziarnisty pochodzi ze współczesnego Iranu, Iraku i Turcji.

Chleb wieloziarnisty może zawierać różne ziarna, takie jak jęczmień, owies, komosę ryżową, proso i len oraz pestki dyni i słonecznik. Chleb wieloziarnisty zawiera również mąkę, drożdże, sól, wodę, a czasem brązowy cukier.  Różnorodność składników sprawia, że idealnie nadaje się do tostów śniadaniowych i kanapek.

  • Pochodzenie Chleba Wieloziarnistego: Iran, Irak, Turcja;
  • Składniki Chleba Wieloziarnistego: jęczmień, mąka razowa, owies, komosa ryżowa, proso, nasiona lnu, nasiona dyni, nasiona słonecznika, mąka, drożdże, sól, woda, czasem cukier brązowy;
  • Jak jeść Chleb Wieloziarnisty: kanapki, tosty na śniadanie.

chleb wieloziarnisty

Naan

Naan to rodzaj płaskiego chleba na zakwasie, który pieczony jest w Azji Zachodniej, Azji Południowej, Indonezji i Malezji. Naan jest miękki i ciągnący się, zawiera mąkę, wodę, cukier, drożdże, jogurt, olej roślinny i sól.

Naan piecze się w piecu tandoor, który jest gorącym glinianym garnkiem, może osiągnąć temperaturę 500 stopni Celsjusza. Naan jest zwykle podawany z daniami z Azji Zachodniej i Południowej, takimi jak curry.

  • Pochodzenie Naan: Azja Zachodnia, Azja Południowa, Indonezja, Malezja;
  • Składniki Naan: mąka, woda, cukier, drożdże, jogurt, olej roślinny, sól;
  • Jak jeść Naan: głównie podaje się go z daniami kuchni azjatyckiej np. z curry.

chlebek naan

Paratha

Paratha to przaśne podpłomyki wywodzące się z Azji Południowej. Parathę pieczę się z mąki pełnoziarnistej (atta), wody, soli i masła klarowanego lub oleju. Parathę rozwałkowuje się, smaruje masłem klarowanym lub olejem, posypuje odrobiną mąki, zwija w kształt wiatraczka i ponowne rozwałkowuje. Ten proces tworzy maślany i płatkowaty chleb Paratha.

Parathy są gotowane na tawie (kamiennej patelni) i podawane na ciepło. Można jeść je same lub z odrobiną masła. Świetnie smakują też z sosem chutney i piklami, podawane z dahl zupą z soczewicy lub curry.

  • Pochodzenie Parathy: Południowa Azja;
  • Składniki Parathy: mąka pełnoziarnista (atta), woda, sól, masło klarowane lub olej;
  • Z czym jeść Parathę: samą z odrobiną masła, z sosami lub piklami, jako dodatek do zupy dahl lub curry, lub zrobioną jako rolki kati.

paratha chleb

Pita

Chleb pita to kolejny płaski chleb na zakwasie drożdżowym. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i  jest podstawowym chlebem w tym regionie, a także w basenie Morza Śródziemnego. Pita jest zrobiona z mąki, drożdży, soli, wody, a czasami cukru, dzięki czemu jest trochę sucha na zewnątrz z gumowatym wnętrzem.

Greckie pity są płaskie po upieczeniu, dzięki czemu świetnie nadają się do souvlaki. Pita z Bliskiego Wschodu pieczona jest w bardzo gorącym piecuu, który powoduje, że woda w picie paruje, powodując, że pita unosi się i tworzy dużą kieszonkę w środku. Taka pita jest otwierana i nadziewana warzywami, hummusem i falafelami lub podawane z kebabem.

  • Pochodzenie Pity: Bliski Wschód;
  • Składniki na Pitę: mąka pszenna, drożdże, sól, woda, czasem cukier;
  • Z czym jeść Pitę: greckie souvlaki, falafel, lub kebab.

pita chleb

Naan kontra Pita

Chleb pita jest podobny do chleba naan, ponieważ oba są plackami na zakwasie drożdżowym, ale ma mniej składników, przez co jest nieco bardziej suchy niż chleb naan.

Chleb Ziemniaczany

Chleb ziemniaczany to rodzaj irlandzkiego chleba, którego głównym składnikiem jest puree ziemniaczane. W ten sposób powstaje puszysty, wilgotny i delikatny chleb. Oprócz puree ziemniaczanego chleb ziemniaczany zawiera mąkę pełnoziarnistą, drożdże, cukier, sól, jajka i masło.

Chociaż ziemniaki zastępują część mąki pełnoziarnistej w przepisie na chleb, nie zastępują wszystkiego. Chleb ziemniaczany świetnie nadaje się do tostów, jako chleb kanapkowy lub podawany do zupy.

  • Pochodzenie Chleba Ziemniaczanego: Irlandia;
  • Składniki na Chleb Ziemniaczany: puree ziemniaczane, mąka pełnoziarnista, drożdże, cukier, sól, jajka, masło
  • Jak jeść Chleb ziemniaczany: tosty, kanapki, do obiadu.

chleb ziemniaczany

Chleb Żytni

Chleb żytni to rodzaj chleba, który wywodzi się z Europy i jest obecnie pieczony w wielu krajach Europy Północnej i Wschodniej. Mąka żytnia może mieć jasny lub ciemny kolor, a czasami zobaczysz bochenki chleba żytniego, które zawierają mieszankę obu jej rodzajów. Chleb żytni jest wytwarzany z mąki żytniej, wody, zakwasu, soli, dzięki czemu jest gęstszy i bardziej aromatyczny niż większość odmian chleba dzięki mące żytniej i zakwasowi.

Chleb żytni najlepiej nadaje się do kanapek. Ponieważ chleb żytni ma tak wyraźny smak, dodaje się do niego równie wyraziste produkty, aby chleb nie przyćmił łagodniejszych dodatków. Chleb żytni podawaj z wędzonymi rybami i mięsami, kapustą kiszoną, cebulą, mocnymi serami i jajkami. Z chleba żytniego robi się sławną kanapkę Reubens!

  • Pochodzenie Chleba Żytniego: Europa;
  • Składniki Chleba Żytniego: mąka żytnia, woda, zakwas, sól;
  • Z czym jeść Chleb Żytni: Kanapki, kanapka Reubens.

chleb zytni

Chleb Pszenny

Chleb pszenny jest jednym z najpopularniejszych rodzajów chleba na świecie, wyrabiany głównie z mąki pszennej. Charakteryzuje się swoją jasnym miąszem, a skórka może być od jasnozłotej do ciemnobrązowej w zależności od długości i temperatury pieczenia. Chleb pszenny może występować w wielu wariantach, w zależności od rodzaju użytej mąki (białej, pełnoziarnistej itd.), dodatków (np. nasion, orzechów), a także metod wyrabiania i pieczenia (np. chleb na zakwasie, chleb drożdżowy).

Jest źródłem węglowodanów, białka, błonnika, oraz różnych witamin i minerałów, jednak jego wartość odżywcza znacznie różni się w zależności od użytej mąki. Chleb pszenny jest podstawowym składnikiem wielu diet na całym świecie.

  • Pochodzenie Chleba Pszennego: Starożytny Egipt, Mezopotamia;
  • Składniki Chleba Pszennego: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól;
  • Z czym jeść Chleb Pszenny: kanapki, masło, wędliny.

chleb pszenny

Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty to rodzaj chleba, wypiekanego z mąki pełnoziarnistej, czyli mąki, w której całe ziarno pszenicy pozostaje nienaruszone. Daje to ciemniejszy, gęstszy miąższ chleba o bogatszym smaku i składnikach odżywczych niż biały chleb. Chleb pełnoziarnisty jest wytwarzany z mąki pełnoziarnistej, drożdży, wody, soli, miodu lub melasy, a czasami mleka.

Chleb pełnoziarnisty zaczęto wypiekać porazpierwszy, na terenie dzisiejszego Iraku, Syrii, Egiptu, Izraela, Jordanii, Libanu i Palestyny. Pełnoziarnisty chleb świetnie nadaje się na kanapki, grzanki do bruschetty czy rosołu z małży i dań z małży, a także jako grzanki do sałatek.

  • Chleb pełnoziarnisty Pochodzenie: Irak, Syria, Egipt, Izrael, Jordania, Liban i Palestyna;
  • Chleb pełnoziarnisty Składniki: mąka pełnoziarnista, drożdże, woda, sól, miód lub melasa, a czasami mleko;
  • Jak używać chleba pełnoziarnistego: Kanapki, tosty lub jako grzanki.

chleb pelnoziarnisty

Podsumowanie

To niesamowite, jak tylko cztery niedrogie składniki (woda, mąka, drożdże i sól) wywarły tak trwały wpływ na nasz świat i tak wiele różnych kultur.

Read Previous

Zakwas Orkiszowy: Przepis i Tajniki Produkcji

Read Next

Panzanella Chlebowa Toskańska Salatka: Świeża Eksplozja Smaku na Twoim Talerzu!

Most Popular