Przepis powstał przez przypadek, takie miałem składniki :). Po ich połączeniu powstało świetne danie, które zniknęło bardzo szybko z talerzy mojej rodzinki. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych zdolności, może go zrobić każdy bez jakiegoś specjalnego doświadczenia kulinarnego. Gwarantuje że połączenie mango i wieprzowiny tworzy niesamowitą kompozycje smaków a wszystko podkreśla przyprawa curry. Do przygotowania potrawy nie potrzebujemy także żadnych dziwnych akcesoriów kuchennych.
Ok no to zaczynamy
Potrzebne ale nie niezbędne akcesoria kuchenne:
- patelnia;
- naczynie żaroodporne;
- piekarnik;
- kuchenka;
- moździerz lub miska;
- rękawice kuchenne odporne na ciepło;
- nóż;
- łyżka do mieszania;
Składniki na danie:
- Karkówka wieprzowa;
- Mango;
- Papryka czerwona i żółta po jednej sztuce;
- Grzyby leśne (najlepiej mieszane) – grzyby nie są konieczne do przepisu;
- Cebula;
- Masło klarowane ( ale nie koniecznie ) lub olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia do smażenia;
Marynata:
- Curry w proszku;
- Czosnek;
- Papryka mielona ostra i słodka;
- Pieprz;
- Sól;
- Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia;
Do podania:
- ryż biały;
- sól;
- pieprz;
- masło;
Przygotowanie mięsa – Krok 1
Z karkówki wieprzowej wycinamy zbędne kawałki tłuszczu i porcjujemy na kotlety o wielkości kilku centymetrów 5×5 cm w zależności od tego jak podzieli się mięso przy wykrawaniu tłuszczu. Większe kotlety możemy rozbić delikatnie tłuczkiem.
Karkówkę wieprzową marynujemy w przyprawach roztartych wcześniej z olejem w moździerzu lub misce. Mięso wieprzowe można marynować całą noc w lodówce ale moim zdaniem wystarczy dwie do trzech godzin, w tym czasie sól nie zdąży wyciągnąć z niego nadmiaru wody. Dzięki temu będzie bardziej soczyste.
Na marynatę składa się :
- curry w proszku;
- papryka mielona i ostra;
- czosnek;
- pieprz;
- sól;
- olej;
Obsmażamy karkówkę – Krok 2
Rozpuszczamy masło klarowane a jeśli nie mamy do rozgrzewamy olej rzepakowy. Kawałki karkówki wieprzowej opiekamy na patelni z każdej strony, pamiętając o tym aby wyjąc je oczywiście z lodówki na godzinę przed położeniem na patelni. Mięso powinno podnieść swoją temperaturę przed obsmażeniem mała różnica temperatur pomiędzy kotletami wieprzowymi a rozgrzanym olejem powoduje że karkówka nie robi się gumowata i twarda. Po obsmażeniu przekładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego i zlewamy resztę sosu z patelni a następnie przykrywamy pokrywką.
Warzywa – Krok 3
Cebulę i paprykę szklimy na tej samej patelni co mięso i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Grzyby obsmażamy na maśle klarowanym lub zamiennie na oleju rzepakowym. Ważne żeby grzyby leśne wrzucić na gorący tłuszcz, nie puszą w tedy wody i nie zrobią się “ciapowate”. Upieczone przekładamy do naczynia żaroodpornego. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 Stopni.
Co z mango – Krok 4
Mango obieramy ze skórki i oddzielamy od pestki. Kroimy na małe kawałki i lekko przepiekamy na maśle lub oleju w tej samej patelni co mięso i warzywa. Upieczone delikatnie mango wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w piekarniku – Krok 5
Naczynie z zawartością przekładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę na 160 Stopni i dusimy od 60 do 90 minut. W między czasie sprawdzamy czy mięso zrobiło się miękkie. Jeśli tak to ściągamy pokrywkę i odparowujemy przez 30 minut zwiększając temperaturę piekarnika do 200 stopni, pamiętając aby co jakiś czas przemieszać składniki., jeśli jej nie posolimy zagotuje się szybciej. Ja piekę aż wszystko zacznie się rumienić, mięso będzie miękkie a woda odparuje tworząc gesty sos. Po upieczeniu przykrywam pokrywką i daję odpocząć potrawie, w tym czasie przygotowuję ryż.
Ryż – Krok 6
Ryż gotujemy a następnie odcedzamy i mieszamy z masłem i pieprzem.
Podanie
Karkówkę z mango podaję z ryżem w prostokątnych miskach, ale nie jest to konieczne.