
Kiszone cytryny może nie brzmią szczególnie apetycznie, a jednak zaskakują przyjemnym, subtelnym smakiem. W niczym nie przypominają składników, z których się składają.
Cytryny są pożywnym i intrygującym dodatkiem do mnóstwa potraw. Niemniej jednak sfermentowany rodzaj dodaje więcej wartości i wydobywa różne niuanse smakowe. Dzięki temu każde danie wzbogacone nimi jest wykwintną ucztą dla kubków smakowych.
Kiszone Cytryny
Szeroko stosowane w kuchni śródziemnomorskiej. Szczególnie w Maroku, gdzie są podstawowym składnikiem słynnego tagile, o niezwykłym smaku, oraz wielu innych przepisów.
Zasadniczo można je dodać do przepisów, w których występują cytryny lub skórka cytrynowa. Kiszenie skórki zapewnia niepowtarzalny smak, dzięki czemu są one idealnym dodatkiem do sosów, dressingów, deserów, ciast, jogurtów, smoothies, sałatek, dań mięsnych, dań rybnych, past lub zup azjatyckich. Niebo jest granicą, jeśli chodzi o to, co można stworzyć z tymi marynowanymi skórkami.
Kiszone cytryny są źródłem witamin, soli mineralnych, terpenów, rutyny. Składniki te oferują pomocne bakterie i olejki aromatyczne, które oczyszczają wątrobę i pozbywają się z niej “nieczystych” estrogenów. Mają wpływ alkaliczny, działając korzystnie na jelita i trawienie.
Sok z kiszonych cytryn działa na dolegliwości żołądkowo – trawienne.
Przepis na kiszone cytryny:
- Kilka średnich niewoskowanych cytryn;
- Sól gruboziarnista, niejodowana;
- Opcjonalnie ulubione przyprawy;
- Nieduży słoik;
Pieprz, liść laurowy, cynamon, rozmaryn, chili, imbir i goździki mogą być używane w zależności od smaku, który chcesz osiągnąć i jakie danie robisz. Aby uniknąć nadmiaru przypraw, należy je dodawać w niewielkich ilościach – zaleca się nie używać więcej niż dwóch rodzajów przypraw w jednym słoiku.
- Namocz cytryny w wodzie na okres od jednej do dwóch godzin. Usuń także pestycydy z cytryn w następujący sposób, do litra wody wsyp jedną łyżkę stołową soli kamiennej lub morskiej. Namocz warzywa i owoce w tej mieszance na 10 minut, a następnie spłucz bieżącą wodą. Wyparz słoik wrzącą wodą i upewnij się, że jest całkowicie wysuszony.
- Dwie cytryny przeznacz na sok z pozostałych, usuń wierzchy 5-7 cytryn (tyle ile zmieści się w słoiku). Przetnij je poziomo, nie do końca na wylot, pozostawiając podstawę w jednym kawałku. Umieść łyżkę soli wewnątrz każdej cytryny i mocno ściśnij je razem.
- Na dno słoika daj 2-3 łyżki soli i preferowane przyprawy. Pakuj każdą cytrynę równomiernie, dociskając drewnianą łyżką, tworząc solankę. Wyciśnij sok z pozostałych cytryn i dodaj go do marynaty, upewniając się, że wszystkie cytrusy są całkowicie zanurzone w płynie. Po wlaniu całego soku, uzupełnij go przegotowaną wodą.
- Szczelnie zamknij słoik za pomocą nakrętki. Umieść go z dala od wszelkich źródeł światła w zwykłej temperaturze na okres do 3 tygodni. Każdego dnia odwróć pojemnik i obróć go, aby rozprowadzić solankę wewnątrz.
- Miękkie skórki oznaczają, że kiszona jest gotowa. Można to rozpoznać bez dotykania. Zmieni się nieco struktura i barwa na bardziej miodową. Po zakończeniu kiszenia wstawić do lodówki.
- Możesz rozpoznać, że cytryny są gotowe do spożycia bez otwierania słoika. Ich powierzchnia się zmieni, a kolor stanie się nieco bardziej złoty. Po zakończeniu procesu kiszenia włóż je do lodówki.
- Do gotowania należy spłukać sól i wyjąć wszelkie pestki. Maksymalnie pół cytryny można pokroić w kostkę i dodać odrobinę jej soku do każdego dania. Można je przechowywać w lodówce przez 6-12 miesięcy.