Przepis na kurczaka z batatami i grzybami leśnymi to bardzo proste danie przygotowywane w żeliwnym kociołku, ale możemy ugotować je także bez problemu używając zwykłego garnka i domowej kuchenki. Duszenie na żywym ogniu nadaje jednak potrawą niezwykłego smaku i aromatu. Jest także miłą formą spędzania wolnego czasu i przede wszystkim odstresowuje. Pamiętajmy że dobrze jest zorganizować wcześniej wszystkie składniki, rozpalić ogień, wyczyścić kociołek. Do przyrządzenia naszego “gulaszu” najlepiej jest użyć żeliwny kociołek. Kiedy wykonamy wszystkie niezbędne czynności możemy rozłożyć się w ogrodzie z naszym kociołkiem i gotować.
Kurczak z batatami i grzybami w kociołku.
Składniki :
- Kurczak – dowolny kawałek bez kości np. pierś z kurczaka, podudzie z kurczaka ( około 1 kg );
- Bataty – dwa duże bataty; ( 1 kg );
- Cebula – dwie cebule ( może być biała jest słodka i pasuje do batatów );
- Grzyby leśne dowolne ja użyłem mieszanki z własnych zbiorów ( borowiki, podgrzybki )
- Papryka czerwona świeża;
- Tymianek gałązka – najlepiej świeży;
- Rozmaryn gałązka – najlepiej świeży;
- Czosnek świeży;
- Kolendra owoce ziarna;
- Papryka mielona słodka;
- Papryka mielona ostra;
- Ziarna kolendry;
- Masło klarowane;
- Olej rzepakowy lub olej z orzeszków arachidowych;
- Pieprz ja używam niezmielonego i rozcieram w moździerzu ( oczywiście może być zmielony );
- Sól;
Marynowanie mięsa – Krok 1
Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Oczyszczamy mięso z błon i resztek tłuszczu ( chyba że ktoś lubi ). Dobrze jest mieć w domu moździerz bardzo ułatwi to połączenie ze sobą przypraw i uformowanie z nich marynaty do mięsa. Jeśli takowy posiadamy to wrzucamy do niego pieprz i ugniatamy dodając po kolei kolendrę, czosnek, paprykę słodką i ostrą mieloną, sól i na samym końcu do olej. Mieszamy aż z połączonychprzypraw zrobi się marynata. Zaprawę wcieramy w mięso i odstawiamy na 2 – 3 godziny.
Bataty – Krok 2
Bataty kroimy w kostkę 2×2 cm ale w sumie bez znaczenia i tak się rozgotują. Cebulę kroimy w dowolny sposób ja preferuję piórka. Paprykę czerwoną kroimy w paski a grzyby dzielimy na grube kawałki, dobrze się prezentują jak nie są posiekane kostkę a w kociołku i tak się ugotują nawet największe osobniki.
Kociołek – Krok 3
Rozgrzewamy kociołek i topimy w nim masło dodając cebulę, i paprykę. Kiedy cebula z papryką delikatnie się zeszkli wrzucamy zamarynowanego wcześniej kurczaka i smażymy w tym wszystkim aż mięso się delikatnie zapiecze. Pilnujmy kociołka mieszając składniki żeby się nie przypaliły.
Kończymy – Krok 4
Na wszystko wrzucamy bataty i grzyby, smażymy chwilę bez przykrycia. Przed zakryciem kociołka na wierzch wrzucamy gałązki tymianku i rozmarynu ( jeśli nie mamy świeżych tymianek i rozmaryn może być suszony ). Przykrywamy kociołek ale nie zakręcamy wieka, trzeba do niego zaglądać cały czas mieszając żeby nic się nie przypaliło. Ja duszę do momentu aż bataty się rozgotują i grzyby staną się miękkie.
Grzyby przesmażane z kurczakiem i cebulą.
Podanie
Kurczak duszony z batatami i grzybami najlepiej podawać z bagietką – fajnie jak się ją przypiecze nad ogniem na patyku. Bagietkę możemy zrobić sami w piekarniku potrzebne nam będą akcesoria piekarnicze ale te dostaniemy bez problemu w każdym sklepie internetowy z wyposażeniem piekarniczym i cukierniczym.