Makrele z grilla to przepis pochodzący z kuchni greckiej. Jest to popularny sposób na przygotowanie makreli.
Wartości odżywcze makreli
Makrela jest bogatym źródłem wielu wartości odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy B6 i B12, a także selenu, potasu i fosforu. Jest również świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grupy B, takich jak kwas foliowy, niacyna i kwas pantotenowy.
Makrela zawiera również spore ilości jodu, cynku oraz magnezu. 100 g makreli dostarcza około:
- Kalorie: 196 kcal;
- Białko: 20 g;
- Tłuszcz: 11 g;
- Węglowodany: 0 g;
- Błonnik: 0 g;
- Witamina A: 60 IU;
- Witamina C: 0 mg;
- Witamina E: 0 mg;
- Witamina K : 2,6 μg;
- Witamina B6 : 0,7 mg;
- Witamina B12 : 3 μg;
- Cynk : 1 mg;
- Selen : 46 μg;
- Potas : 376 mg;
- Fosfor : 207 mg.
Składniki:
- 4 makrele, umyte i wyczyszczone;
- sól do smaku;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 ząbki czosnku, posiekane;
- 1/2 cytryny, pokrojonej w plasterki;
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano;
- 1/4 łyżeczki tymianku;
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 1/4 łyżeczki kolendry.
Przygotowanie:
- Przygotuj grilla lub ruszt do pieczenia. Ustaw na nim temperaturę na poziomie średnio – wysokim, lub jeśli masz węglowy to dobrze rozgrzej.
- Na dnie dużej miski wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem, plasterkami cytryny, oregano, tymianek, gałką muszkatołową i kolendrą. Dodaj sól do smaku.
- Umieść makrele na talerzu i delikatnie skrop je przygotowaną marynatą. Pozostaw na 10 minut aby przesiąknęła marynatą.
- Kiedy temperatura grilla jest już odpowiednia umieść makrele na grillu i smaż przez 8 – 10 minut lub aż boki się lekko przypieką a mięso będzie delikatne i kruche. Odwracaj raz lub dwa razy podczas smażenia aby uniknąć przypalenia skóry.