Ciekawa słodka przekąska, doskonała na podwieczorek czy do porannej kawy. Przygotowanie i wykonanie bardzo łatwe i stosunkowo mało pracochłonne i szybkie
Papatacze
Składniki:
- mąka pszenna TYP 550 -0,5 kg;
- drożdże świeże – 50 g;
- mleko – 1 szklanka;
- jajka całe – 2 szt;
- masło – 0,1 kg;
- cukier biały – 50 g;
- cukier brązowy – 50 g /opcjonalnie może być biały;
- cynamon – według uznania np.+- 3 łyżki;
- bakalie – orzechy włoskie, rodzynki, żurawina lub zestawienie według własnego upodobania i smaku, podobnie ilości poszczególnych bakali według uznania;
- szczypta soli;
- łyżka gęstej tłustej śmietany;
- trochę cukru pudru na lukier;
Ciasto:
- wyrobienie ciasta nie odbiega od tradycyjnego ciasta na drożdżowe bułki;
- drożdże rozbełtać w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki;
- drożdże odstawić, aby ruszyły na około 15 minut;
- mąkę wsypać do miski robota;
- masło rozpuścić i wystudzić;
- do mąki dodać rozpuszczone masło, całe jajka, łyżkę śmietany, 50 g cukru białego, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże;
- wszystkie produkty wyrobić na gładkie ciasto można mikserem z hakiem 12 minut lub ręcznie;
- wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na +- 1 godzinę;
Formowanie „Papataczy”:
- wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypana mąką stolnicę;
- za pomocą wałka rozwałkować ciasto na gruby +- 1 cm placek w kształcie prostokąta;
- na rozwałkowane ciasto wysypać przygotowane i wymieszane bakalie;
- bakalie rozprowadzić równo na całej powierzchni;
- całość posypać cynamonem i brązowym cukrem;
- tak przygotowane ciasto z bakaliami zwinąć w ścisły rulon;
- rulon pokroić dużym ostrym nożem na krążki gr 1 cm;
- krążki układać na przygotowanych wyłożonych papierem do pieczenia blachach i odstawić do napuszenia na +- 30 minut.
Pieczenie:
- piekarnik rozgrzać do 180 stopni;
- włożyć blachy z ciastem na 2 poziom od dołu i piec +- 15 minut, aż do zarumienienia się bułeczek.
Lukrowanie:
- przygotować lukier z cukru pudru i smarować każda bułeczkę po całkowitym wystudzeniu;
- do przygotowywanego lukru można dodać sok z cytryny i trochę alkoholu.
Z podanej porcji wyjdzie około 20 sztuk cynamonowo bakaliowych krążków