Kategoria: Różne

    Szczodrak krokoszowaty i niesamowite właściwości jego korzenia

    Szczodrak krokoszowaty i niesamowite właściwości jego korzenia

    Szczodrak krokoszowaty ( łac. Rhaponticum carthamoides) to wieloletnia roślina zielna należąca do rodziny Aster, rodzaju Rapontikum. Średnia wysokość rośliny to 50-80 cm, jednak zdarzają się okazy o wysokości około 2 metrów. Łodyga jest pusta, żebrowana,…

    Kapusta leczy oparzenia, choroby wątroby i śledziony

    Kapusta leczy oparzenia, choroby wątroby i śledziony

    Kapusta to wartościowe warzywo, surowiec na kapuśniak i pasztety, kiszonkę, a także lekarstwo. Kapusta leczy oparzenia, choroby wątroby i śledziony, wzmacnia zęby i dziąsła, chroni przed szkorbutem i zaparciami, wydala mocz, łagodzi objawy puchliny i…

    Herbata z gałązek malin i jej cudowne właściwości w walce z bólem gardła i kaszlem

    Herbata z gałązek malin i jej cudowne właściwości w walce z bólem gardła i kaszlem

    Herbata z gałązki maliny ma zachwycający smak, przyjemny zapach i właściwości lecznicze. W dawnych czasach, w okresach niedoboru i niedostatku, spożywano herbaty z gałązek malin, aby uzupełnić pożywienie, ogrzać ciało i wzmocnić. Stosowano napary ze…

    Maść z żywicy, wspomaga gojenie ran i działa przeciwzapalnie – przepis

    Maść z żywicy, wspomaga gojenie ran i działa przeciwzapalnie – przepis

    Niezbędna w każdej domowej apteczce, maść z żywicy drzew iglastych działa cuda w leczeniu skaleczeń i otarć, wrzodów, oparzeń, odmrożeń, wysypek i innych podrażnień skóry. Jest również bardzo skuteczna w łagodzeniu bólów stawów, mięśni, infekcji…

    Prawdziwy eliksir zdrowia? Poznaj niezwykłe właściwości pączków topoli!

    Prawdziwy eliksir zdrowia? Poznaj niezwykłe właściwości pączków topoli!

    Pączki topoli [Gemmae Populi] są bardzo cenione w ziołolecznictwie od wczesnego średniowiecza. Wydłużone, smukłe topole wnoszą do otoczenia spokojny urok. Dla niektórych są nawet źródłem uzdrowienia. Spośród wszystkich rodzajów topoli najczęściej wykorzystywana jest topola czarna –…

    Mango, Święty owoc Hindusów

    Mango, Święty owoc Hindusów

    Mango to cenna tropikalna roślina rolnicza uprawiana w ciepłych krajach (Indie, Chiny, Indonezja, Tajlandia itp.) na smaczne, soczyste, pachnące, zdrowe owoce. W Indiach jest to święta roślina – żaden rytuał nie może obejść się bez…

    Wrośniak różnobarwny – grzyb, który wzmacnia odporność i jest pomocny w walce z rakiem

    Wrośniak różnobarwny – grzyb, który wzmacnia odporność i jest pomocny w walce z rakiem

    Wrośniak różnobarwny [Trametes versicolor] jest potężnym wsparciem dla układu odpornościowego. Ten typowy grzyb występuje w lasach półkuli północnej praktycznie przez cały rok. W ciemnych i mroźnych miesiącach zimowych – styczniu i lutym, czyli wtedy, gdy…

    Mydlnica lekarska – sam zrób naturalne mydło

    Mydlnica lekarska – sam zrób naturalne mydło

    Mydlnica lekarska (Saponaria officinalis) to roślina znana od wieków jako naturalny środek czyszczący. Występuje w południowej i środkowej Europie, Azji południowo-wschodniej oraz Ameryce Północnej, a także w Polsce. Jest to bylina, czyli roślina wieloletnia, charakteryzująca…

    Czarny pieprz – czy warto go jeść?

    Czarny pieprz – czy warto go jeść?

    W dzisiejszych czasach, wybierając się do supermarketu, możemy znaleźć setki różnych mieszek przyprawowych do wszystkiego. Jednak kiedyś, nasze mamy gotowały pyszne potrawy używając podstawowych przypraw, takich jak sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.  Pieprz…

    Niebieska i zielona spirulina – zdrowe białko, źródło witamin i antyoksydantów

    Niebieska i zielona spirulina – zdrowe białko, źródło witamin i antyoksydantów

    W dzisiejszych czasach, intensywny tryb życia, stres, brak słońca i izolacja w domach wpływają negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. W tym artykule przedstawimy zalety spożywania niebieskiej spiruliny, preparatu, który dostarcza nam witamin, minerałów i…