
Uwielbiany przez moją rodzinę, sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową. To moja najlepsza, tradycyjna odsłona sałatki, którą z radością Ci przekazuję. Sałatka w naszym domu to prawdziwa legenda. Ucztujemy nią podczas każdego Święta!
- stary i wypróbowany przepis;
- idealna jarzynowa sałatka na święta;
- pasuje na każdą okazję i święto.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki – 350 g
- 4 duże lub więcej mniejszych marchewek – 450 g
- 2 cieńsze pietruszki – 200 g
- korzeń selera – kawałek wielkości jajka
- 4 duże ogórki kiszone – 200 g
- malutka cebulka lub kawałek pora – 50 g
- 1 małe jabłko
- puszka groszku konserwowego – 400 g
- 4 średnie jajka
- 4 łyżki dobrego majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa to mój ukochany przysmak z dzieciństwa. Dla mnie podczas Świąt nie mogło istnieć nic innego poza nią. Moje dzieci i ja zachwycamy się tym specjałem. Przygotowywanie jej na różne okazje stało się wielką tradycją dla naszej rodziny.
Sałatka jarzynowa przepis
Przed przystąpieniem do robienia sałatki jarzynowej zwykle wyciągam wszystkie jej składniki, by mieć pewność, że niczego nie pominę. Warzywa oraz jajka gotuję na miękko. Sałatka uzyskuje chrupkość m.in dzięki obecności ogórka kiszonego i jabłka – z tego powodu zalecam pozostawienie go w przepisie. Nie ma bowiem nigdy za dużo ogórków kiszonych!
Na początek dokładnie umyj marchewki, korzenie pietruszki oraz seler (opcjonalnie). Nie obieraj ich ze skórki. To samo ziemniaki (jeżeli je dodasz). Umieść warzywa w garnku i gotuj je pod przykryciem aż staną się miękkie. Nie dłużej niż 30 minut, by nadal pozostały jędrne w sałatce. Czas gotowania jest zależny od grubości warzyw.
Gdy warzywa są ugotowane, natychmiast je wyjmij i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Obierz je i posiekaj w drobne kawałki. Ugotuj cztery średnie jajka na twardo. . Szybko: Umieść jaja w garnku z chłodną wodą.
Pomiar czasu rozpoczyna się, gdy woda zacznie wrzeć w garnku. Trzymaj ją na ogniu, ale nie zbyt długo. Średnio jajka powinny być gotowane na twardo przez maksymalnie dziewięć minut. Po ugotowaniu polecam natychmiast przelewać je zimną wodą i delikatnie uderzać skorupkę. Po chwili możesz je obrać i umieścić na talerzu do ostudzenia, a następnie posiekania.
W mojej sałatce zwykle dodaje kawałek pora. Około 10 cm, czyli mniej więcej 50 gramów. Pora siekam i parzę na sitku w gorącej wodzie. Zawsze trzymam sitko w zlewie. Przelewam pora wrzątkiem z czajniczka. Po przestudzeniu por jest już gotowy do dodania do sałatki. Zamiast pora możesz też posiekać małą cebulę lub też pominąć pora oraz cebulę.
Ze skóry obierz ogórka kiszonego i odetnij końce. Pokrój go w drobną kosteczkę. Obierz twarde, soczyste i idealnie lekko kwaśne jabłko oraz wyrzuć całe gniazdo nasienne. Przygotuj je tak jak ogórki. Do tego dania proponuję jedno małe jabłko, choć można dać większe oraz więcej ogórków kiszonych.
Odsącz konserwowy groszek z zalewy i umieść w misce razem z pozostałymi składnikami sałatki jarzynowej. Następnie dodaj cztery łyżki wysokiej jakości majonezu oraz tyle samo naturalnego jogurtu. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość i sprawdź smak. Dolej pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, a następnie jeszcze raz starannie połącz składniki.
Jeśli masz ochotę lub chcesz uzyskać wyjątkowy smak, możesz dodać więcej soli i pieprzu. Pamiętaj jednak, że należy stopniowo dodawać przyprawy, a następnie próbować i decydować czy potrzeba czegoś więcej.
Ktoś może mnie upomnieć, ponieważ zapomniałem dodać ugotowane ziemniaki. Tak, nie są one często dodawane, ale oczywiście wiem, że są one podstawowym składnikiem sałatki jarzynowej w wielu domach. Więc powinny być na liście składników i Ty możesz zdecydować, czy je dodać, czy też nie. Być może będzie potrzebna dodania większej ilość majonezu i jogurtu oraz soli.