Ten przepyszny sernik, ozdobiony czarnymi ciasteczkami i białym kremem zachwyci małych i dużych łasuchów. Masa serowa skrywa w sobie smakowite kawałeczki czekoladowych ciasteczek oreo, tworząc wspaniałe połączenie tekstur. Możesz użyć swoich ulubionych ciasteczek lub kakaowych markiz, a nawet pierniczków – dzięki temu ten sernik nigdy Ci się nie znudzi!
Sernik Oreo
Podkład pod masę serową:
- 150 g ciasteczek Oreo Lub Neo (bez nadzienia, nadzienie usuwamy)
- 45 g masła, roztopionego
Do malaksera wsypać ciastka i roztopione masło, a następnie zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie, wyłożyć papierem do pieczenia formę o średnicy 23 cm i wysypać masę ciasteczkową, aby równomiernie pokrywała dno. Wygładzić i delikatnie ugnieść powierzchnię, schłodzić ją przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia;
- 250 ml śmietany kremówki 36%;
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków;
- 3 jajka;
- 2 żółtka;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
- 1 opakowanie ciastek Oreo ok. 150 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki;
Jak wykonać sernik oreo
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dla tego dobrze jest wyjąć wszystko z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.
Umieść wszystkie składniki, z wyjątkiem ciasteczek, w misie miksera i zmiksuj je aż do połączenia. Nie miksuj zbyt długo, aby uniknąć napowietrzania masy serowej – napowietrzona masa może urosnąć i potem opaść. Oczekiwanym rezultatem jest równy sernik jak stół po upieczeniu.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie.
Przełóż masę serową na schłodzoną warstwę ciasteczek z masłem i wyrównaj. Powkładaj ciasteczka Oreo do masy, tak aby się zanurzyły.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Dobra rada
Żeby być na 100 % pewnym że sernik jest upieczony, pod koniec można włożyć termometr i sprawdzić temperaturę sera w środku. Ser powinien mieć wewnątrz 90 Stopni Celsjusza, nie więcej jeżeli tak będzie to masz gwarancje że jest upieczony.