Sernik z kruszonką
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
na ciasto
- 400 g mąki tortowej;
- 30 g świeżych drożdży;
- 50 g brązowego cukru;
- 125 ml mleka;
- 50 g masła;
- jajko;
- szczypta soli.
na nadzienie
- 1 średnia cytryna;
- 150 g masła;
- 150 g brązowego cukru;
- 2 jajka;
- 750 g chudego twarogu;
- 30 g mąki ziemniaczanej;
- szczypta soli.
na kruszonkę
- 200 g masła;
- 300 g mąki;
- 200 g brązowego cukru;
- szczypta soli;
- mała szczypta cynamonu.
Przygotowanie
Ciasto
Na początek należy przesiać mąkę do miski i zrobić wgłębienie. Do drugiej miski wkruszamy świeże drożdże, dodając odrobinę brązowego cukru i wlewamy trochę letniego mleka, całość wymieszajmy na rozczyn z niewielką ilością mąki. Przykryjmy ściereczką i odstawmy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15-16 minut. Roztopmy masło. Następnie do mąki przelewamy rozczyn i dodajmy resztę mleka, roztopione masło, jajko i sól. Zagniatajmy ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do dna miski. Ponownie odłóżmy je na 15-16 minut czasu do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe rozwałkujmy na wielkość blachy. Przełóżmy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, uformujmy wyższy brzeg i zostawmy do wyrośnięcia.
Nadzienie
Cytrynę na nadzienie umyjmy gorącą wodą, osuszmy i zetrzyjmy skórkę. Masło utrzyjmy z brązowym cukrem na puszysty krem. Nadal ubijając, dodajmy jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną, sól i skórkę z cytryny. Gotowe nadzienie równo rozłóżmy na cieście. Nadzienie należy ubijać nie zbyt długo, najlepiej do połączenia składników. Długie ubijani sprawi, że w serniku znajdzie się dużo powietrza. Grozi to opadnięciem sernika podczas pieczenia, oraz w trakcie jego studzenia.
Kruszonka
Natomiast aby przygotować kruszonkę roztopmy masło. Mąkę wymieszajmy z brązowym cukrem, solą i cynamonem, powoli dodawajmy do nich masło i dokładnie zagniatajmy, aby powstała kruszonka. Gotową kruszonką przykryjmy wierzch ciasta i odstawmy do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut czasu.
Całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza przy włączonej górnej i dolnej grzałce. Sernik pieczmy aż temperatura sera w środku osiągnie 91 Stopni Celsjusza, jest to sprawdzona metoda, która zawsze daje rewelacyjne rezultaty. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.