
Jeśli pieczesz ciasta lub inne słodkości, zapewne wiesz, że mąkę należy przesiać przez sito. Służy do tego specjalnie skonstruowane sito do przesiewania mąki, które znacznie ułatwia cały proces. Proces, który ma też wymiar praktyczny: nieprzesiana mąka może zrujnować Twój wypiek. Jeżeli, tak jak my, jesteś fanem ciast, na pewno zastanawiasz się, jak mąka nieprzepuszczona przez sito może coś zepsuć? Odpowiedź jest prosta: zwykła mąka i mąka przesiana to tak naprawdę dwa różne produkty. Przesiana mąka jest napowietrzona, co pozwala na uzyskanie delikatnej tekstury ciasta. To również najlepszy sposób na pozbycie się z mąki męczących grudek. 😉
Jakie sitko do mąki wybrać?
Sito, przetak czy rzeszoto to obecnie nazwy utożsamiane z jednym przedmiotem. Kiedyś jednak każde z nich, pomimo podobnych konstrukcji, służyło nieco innym celom. Sito służyło do przesiewania mąki, przetakiem, wyposażonym w nieco szersze oka, przesiewano zboże, natomiast rzeszoto było używane przy ziarnach większych rozmiarów, takich, jak np. groch. Obecnie przesiewanie zbóż, grochu, czy innych większych ziaren nie jest już tak „popularnym sportem”, jednak nazwy pozostały. Sitka do mąki z kolei mają się dobrze, gdyż bez dodatkowego przesiania jej niektóre ciasta, takie jak np. brytyjska babka piaskowa (tzw. pound cake), nie wyjdą.
Rodzaje sit do mąki
Część historyczna za nami, pora odpowiedzieć na zasadnicze pytanie: które sitko do mąki będzie najlepsze? Odpowiedź, jak w wielu dziedzinach życia, to oczywiście: zależy. Obecnie dwoma najpopularniejszymi rodzajami sit są sitko membranowe, czyli obręcz z naciągniętą siatką, konstrukcja doskonale znana użytkownikom przetaków i rzeszot, oraz przesiewak (lub przesiewacz) do mąki, czyli sitko mechaniczne w kształcie kubka do kawy z rączką, która uruchamia dodatkowy mechanizm przesiewający, dzięki czemu mąka zostaje dodatkowo napowietrzona.
„Klasyczne” sito membranowe do mąki ma tę zaletę, że może zostać wykorzystane do przesiania większej ilości mąki na raz. Mąkę przesiewa się poprzez potrząsanie sitem w różne strony. Można też delikatnie uderzać w nie dłonią, dzięki czemu mąka przesypie się przez sito nieco szybciej. Dodatkowo możesz wymieszać mąkę z innym sypkim składnikiem, np. kakao, co sprawi, że oba składniki lepiej się połączą. Czy takie sitko ma wady? W zależności od rozmiaru może zajmować trochę więcej miejsca w szafce, jednak może też służyć jako „pojemnik” na mniejsze garnki, miski itp.
Sitko mechaniczne to wygodny sposób na szybkie i dokładne przesianie mąki. Jest jednak mniej pojemne od większych sitek membranowych. Świetnie sprawdzi się przy robieniu pierogów, knedli, czy kopytek, które nie wymagają większych ilości mąki. Mąkę wsyp do sitka, koniecznie nad stolnicą czy inną powierzchnią, na której przygotowujesz ciasto, i energicznie naciskaj dźwignię mechanizmu przesiewającego. Przy okazji możesz poćwiczyć mięśnie dłoni i nadgarstka! 😉
Jeszcze jedna metoda przesiewania mąki
Odrobinę niedocenianym, domowym sposobem na przesianie mąki jest użycie cedzaka, znanego również jako sitko gęste. Jest to dość nieoczywisty wybór, gdyż z reguły służy do np. filtracji nalewek, wina, czy przygotowywania konfitur i dżemów. Jednak równie dobrze sprawdzi się jako sitko do przesiewania mąki. Konstrukcja jest dość prosta, sitko składa się z rączki i gęstej siatki uformowanej w kopułę, która jest umocowana na obręczy. Zasada działania jest taka sama, jak w przypadku sitka membranowego: potrząsaj delikatnie sitkiem na różne strony, możesz też użyć dłoni, stukając nią w obręcz.
To, jakie sitko do przesiewania mąki wybierzesz, jest w zasadzie kwestią drugorzędną i zależy głównie od Twoich preferencji i ilości mąki, którą chcesz przesiać. Pamiętaj jednak o niewątpliwych zaletach tej czynności:
- mąka będzie napowietrzona, dzięki czemu stanie się lekka i puszysta, a Twoje wypieki lepsze;
- suche składniki lepiej się połączą;
- ciasto będzie lekkie, puszyste… po prostu lepsze!
Zatem, jeśli chcesz, aby Twoje wypieki były lekkie, puszyste i smaczniejsze, poświęć kilka chwil na przesianie mąki. Gwarantujemy, że różnica będzie widoczna gołym okiem.