To małe, tanie narzędzie kuchenne umożliwia wielkie rzeczy. O co tak naprawdę chodzi i dlaczego skrobka do ciasta powinna znaleźć się na wyposażeniu każdego piekarza i kucharza?W kuchni uważamy się za minimalistów. Być może wynika to z naszej przeszłości – w większości mieszkaliśmy na małych przestrzeniach i u wielu z nas nadal tak zostało. Małe mieszkania = małe kuchnie, a to zazwyczaj oznacza potrzebę ograniczenia sprzętu kuchennego. Zresztą niezależnie od przestrzeni – warto wyposażyć się tylko w naprawdę niezbędny ekwipunek. Wielu z nas, gdyby miało zdecydować się na jedną, najbardziej potrzebną w kuchni rzecz, to wybrałoby… skrobkę do ciasta. Pomyślisz, że to bardzo dziwne. Skrobka do ciasta? Przecież do tej pory prawdopodobnie nawet nie miałeś pojęcia o jej istnieniu. To małe narzędzie potrafi naprawdę wielkie rzeczy. I dzisiaj o tym dokładnie opowiemy.
Jeden z amerykańskich kucharzy tak opowiada swoją pierwszą styczność ze skrobką do ciasta (tzw. „bowl scraper”). „Po raz pierwszy spotkałem się ze skrobką jako młody stażysta w Rouge Tomate w Nowym Jorku. Jeden z cukierników, Gael, fachowo wycinał setki małych diamentowych kształtów z cienkich jak brzytwa kawałków mango. Każde zamówienie składało się z około 20 do 30 sztuk i jak można sobie wyobrazić, odpadków była cała masa. Miałem mu pomóc. W miarę jak zbierały się stosy idealnie wyciętych diamencików, na naszych deskach do krojenia rosły również sterty końcówek mango. W pewnym momencie Gael sięgnął do kieszeni na piersi, wyciągnął malutką skrobaczkę do misek i jednym płynnym ruchem odgarnął wszystkie odpadki. Proste, a jakże zaskakujące i efektywne! Zauważył, że ja zacząłem się wręcz topić w tych kawałkach mango. Nie miałem przecież skrobki. Spojrzałem na Gaela tęsknym wzrokiem. Wyczuwając moją desperację, podał mi swoje narzędzie i powiedział bym je zatrzymał. Ciekawe czy dzisiaj zdaje sobie sprawę z tego, że prawdopodobnie zmienił wtedy moje życie. Na lepsze”.
Profesjonalny giętki nóż do ciasta
Wiem, o czym myślisz. To tylko skrobak. Jest taki mały. Czy naprawdę jest aż tak przydatny? Pozwól nam wyjaśnić.
Zaczniemy trochę od innej strony, bo mianowicie od… ceny. Ta jest warta podkreślenia, gdyż jest bardzo niska. Wiele osób uważa, że skrobka do ciasta to prawdopodobnie najtańszy tak skuteczny sprzęt kuchenny, jaki możesz mieć. Wyżej wspomniany kucharz wielokrotnie powtarzał: „W pewnym momencie miałem co najmniej 10 takich skrobaków na raz i dawałem je potrzebującym kucharzom i znajomym, którzy uwielbiali działać w kuchni. Gdy ich obdarowywałem, jeszcze nie wiedzieli jak przydatne narzędzie dostali i jak bardzo zmieni ono ich rzeczywistość”. Skrobka do ciasta kosztuje zaledwie kilka złotych. Możesz znaleźć ją w wielu sklepach stacjonarnych z akcesoriami domowymi (szczególnie kuchennymi). Jeżeli jednak nie jesteś stałym bywalcem tego typu miejsc, sięgnij po ofertę internetową. Możesz przebierać w kolorach i kształtach dopasowując skrobkę idealną dla siebie pod kątem użycia i oczywiście designu (ten też jest przecież ważny!).
Skrobka do ciasta trapezowa
Następnie spójrzmy na rozmiar i konstrukcję. Wymiary skrobki wynoszą zazwyczaj około 10 centymetrów na 7 centymetrów. Oczywiście nie ma reguły, bo znajdziemy różne typy. Zazwyczaj jednak są po prostu małe i bardzo poręczne. Na tyle, że można je schować w dowolnym miejscu w kuchni, a nawet w kieszeni czy to w spodniach czy na klatce piersiowej. Skrobki produkuje się z twardego, nieporowatego materiału, który jest jednocześnie bardzo elastyczny i zawiera dwa ostre końce. Jeden koniec jest nieco ostrzejszy i zaokrąglony asymetrycznym ścięciem (podobnym do krawędzi tnącej noża w stylu japońskim), podczas gdy drugi koniec jest prosty. Mimo że skrobka jest wykonana z tworzywa sztucznego, jest zaskakująco trwała. Zdarzyło nam się, że przypadkowo przetarliśmy po powierzchni zarówno ząbkowanymi, jak i zwykłymi nożami, co spowodowało zadrapania, ale nigdy nie pękło ani się nie złamało. Te skrobaki są w stanie wytrzymać nawet cięcie ciężkim tasakiem. I wreszcie – tego rodzaju akcesoria są bardzo odporne na ciepło – nawet do 400 stopni (choć raczej nie są reklamowane w ten sposób ;)).
Skrobka do ciasta – zastosowanie
No dobrze, ale co właściwie możesz zrobić z tą skrobką do ciasta? Jej podstawowy cel to zdrapywanie ciasta z miski. Ostrzejsza zaokrąglona krawędź bez wysiłku ściąga ciasto. Może się wydawać, że skrobak jest przyklejony do powierzchni miski, gdy ją przesuwasz. A ponieważ materiał skrobaka jest nieporowaty, ciasto w ogóle nie skleja się ani nie zaczepia. Uważamy, że rozmiar skrobki jest wystarczająco duży, a materiał wystarczająco stabilny, aby poradzić sobie z ciastami średniej wielkości, o łącznej wadze do 800 gramów – co jest niemałym osiągnięciem jak na coś, co mieści się w kieszeni na piersi.
Skrobka do ciasta prostokątna
Dzięki płaskiej, asymetrycznej krawędzi krojenie i dzielenie ciasta to pestka. Używamy tego skrobaka, gdy robimy gnocchi lub gdy musimy dzielić małe porcje ciasta. Ponieważ jest wykonany z tworzywa sztucznego, nie musimy się też martwić o zniszczenie ładnej drewnianej, granitowej lub marmurowej powierzchni stołu. Uwielbiamy też za pomocą tego narzędzia formować lepkie ciasta, takie jak brioszka (o dużej wilgotności). Wówczas wykorzystujemy przede wszystkim tę płaską stronę.
Obróbka ciasta to tylko jedno z zastosowań skrobki. Zbieranie pokrojonych składników z deski do krojenia jest niezbędną umiejętnością w kuchni, a użycie szybkiej, lekkiej skrobaczki, takiej jak ta, sprawia, że proces ten staje się wręcz przyjemny! Chcesz szybko posprzątać bałagan w kuchni, na który składają się obierki z marchwi, resztki papryki, czy tona mąki? Super. Skrobka Ci pomoże zapewniając pełen komfort i szybkość działania. Co dalej? Przepychanie purée ziemniaczanego przez przedmiot o drobnych oczkach? Najlepszym wsparciem okaże się skrobaczka! To narzędzie sprawdza się nawet poza kuchnią. Zamarznięta szyba w aucie? Kuchenna skrobka poradzi sobie z tym problemem w mig.
Konkluzja jest oczywista – musisz kupić skrobkę. Nadal masz wątpliwości, czy jest to rozwiązanie dla Ciebie? Kup ją, jest tak tania, że właściwie nic nie stracisz. Mimo to zapewniamy, że podziękujesz nam, że namówiliśmy Cię do tego zakupu. Miłego kucharzenia!