
Jak rozpocząć pieczenie chleba w domu? Przewodnik idealny!
Samodzielne pieczenie chleba wcale nie jest takie trudne, jak może się wydawać! Wystarczy tylko trochę chęci i zaangażowania. Umiejętności przyjdą z czasem, ale na start nie są wymagane. Każdy może nauczyć się piec pyszny chleb z chrupiącą skórką wykorzystując do tego nasz przewodnik. To co? Do dzieła!
Dzień dobry! Witamy w klubie pieczenia wyśmienitego chleba. Tego rodzaju wypieki stanowią coś naprawdę wyjątkowego – kojarzą się z bezpieczną przestrzenią, domem, rodziną oraz ciekawymi rozmowami. Pieczenie chleba to nietuzinkowa czynność. Daje ogromne pole do eksperymentowania. W końcu rodzajów chlebów możemy piec tysiące, jeśli nie miliony. Każdy inny pod względem struktury, koloru, grubości, chrupkości skórki. To temat wręcz mistyczny. Zawiera w sobie dużo niuansów i tajemnic, której podstawę stanowią drożdże lub zakwas. Ludzie zaczęli piec chleb dawno temu, zanim do naszego życia na stałe zagościły komputery, rowery i panele fotowoltaiczne. Nasi dziadkowie wiedzieli, jak to zrobić, by było idealnie. Chleb to w końcu jedna z najdłużej przyrządzanych potraw w historii ludzkości. Pieczenie tego przysmaku jest niezwykle relaksujące. I ten zapach wypełniający wnętrza kuchni, salonu i wszystkich pokoi… Pośrednicy nieruchomości od dawna stosują ciekawy chwyt – wkładają ciasto chlebowe do włączonego pieca i dopiero wtedy prezentują wnętrza sprzedawanego domu. Wyjątkowy, rozchodzący się zapach, kojarzący się z rodziną, ciepłem, wspaniałą atmosferą, działa na podświadomość potencjalnych kupców. Zabieg ten sprawdza się w szczególności zimą. Ciepło domowego ogniska i chlebek z chrupiącą skórką – czy może być coś piękniejszego?
Naszym celem jest przełamanie niektórych tematów związanych z pieczeniem chleba – chodzi o technikę, przesądy i stosowane składniki. Uważamy, że każdy może przekonać się do tej czynności. Mało tego – każdy może czerpać przyjemność z zanurzenia rąk w ciasto. Dzięki naszemu poradnikowi każdy może nabyć podstawowe umiejętności i wiedzę na temat tego, jak upiec fenomenalny chleb na swój sposób.
Podstawy pieczenia chleba w domu
Zacznijmy od przyjrzenia się czterem głównym etapom wypieku chleba, nad którymi będziemy pracować w tym materiale:
Wszystkie etapy zostały opisane w pozostałych naszych artykułach. Przy każdym etapie umieściliśmy link do artykułu odpowiadającemu za poszczególny etap.
Mieszanie: przygotowujemy podstawowe składniki tj. wodę, sól i drożdże – i łączymy je w ciasto. Warto się postarać. Ta czynność może być naprawdę przyjemna, wręcz relaksująca. Jak poprawnie i zrobić możesz przeczytać w naszym artykule https://epiekarnia.pl/zostan-mistrzem-wyrabiania-ciasta-na-chleb/
Rozrost i nadanie kształtu: ten etap umożliwia drożdżom zjedzenie cukrów z mąki i wypuszczenie gazu i alkoholu. To wszystko sprawia, że chleb rośnie i potem smakuje tak wyśmienicie. Jako doświadczeni piekarze wiemy, jak istotne jest „pielęgnowanie” ciasta. Gdy poświęcimy mu odpowiednią ilość uwagi, gotowy chleb odwdzięczy się nie tylko pysznym smakiem, ale i okazałym kształtem. Na tym etapie nadajemy ten ostateczny, który osiągnie „dorosły” bochenek chleba. Warto się przyłożyć 🙂 Dowiedz się więcej i przeczytaj nasze artykuły na temat :
- Rozrost ciasta i jego fermentacja
- Kształtowania bochenka chleba
Oba zagadnienia opisane w linku https://epiekarnia.pl/wszystko-co-chcialbys-wiedziec-o-wyrastaniu-ciasta-na-chleb-i-fermentacji/
Koszyk wiklinowy do wyrastania chleba 0,8 Kg
Pieczenie: nożykiem wykonujemy na wierzchu ciasta kilka pasków (po skosie), które po upieczeniu będą prezentować się bardzo atrakcyjnie. Następnie ciasto, które pielęgnowaliśmy i pokochaliśmy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Teraz chwila cierpliwości i gotowe! To, co wyjdzie z piekarnika, będzie chrupiące i pyszne. Aż ślinka cieknie na samą myśl!
Przechowywanie / jedzenie: jedzmy chleb! To największa nagroda za przejście całego procesu. Jeśli to zrobiliśmy, to oznacza, że na to zasługujemy. Kto byłby w stanie nie zjeść jeszcze ciepłej kromki chleba posmarowanej masłem? Nie znamy takich osób, ale jeśli takowe istnieją – to przekazujemy wyrazy uznania. Jak przechowywać chleb, by jak najdłużej pozostał świeży? Nie należy wkładać go do plastikowych torebek – wystarczy bawełniana ściereczka i chlebak (ten ostatni trzeba przynajmniej raz na tydzień lub dwa umyć wodą z octem, tak by zabić zarodniki pleśni).
Przepis na chleb dla początkujących
Od jakiego przepisu na chleb zacząć? Ten, który podsuwamy, daje nam przepyszny, chrupiący, puszysty w środku bochenek. Dodatkowo mamy tu ogromne pole do manewru. Po opanowaniu przepisu podstawowego warto trochę pokombinować, np. dodać ulubione dodatki jak nasiona czy bakalie. Ta receptura może stać się świetnym punktem wyjścia do wypróbowania własnych pomysłów. A tutaj ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Bochenki przygotowywane w domowym kominku, tosty francuskie, bułka tarta, chleb czosnkowy – to wszystko brzmi naprawdę bardzo, bardzo wybornie.
Bochenek podstawowy z naszego przepisu to biały, prosty chleb bez dodatków. Z poniższej czteroskładnikowej formuły otrzymamy dwa chrupiące bochenki z przyjemnym, miękkim i puszystym środkiem.
Składniki:
- Mąka uniwersalna: 1000 g (100%);
- Woda: 700 g (70%);
- Sól: 22 g (2,2%);
- Drożdże: 10 g (1%) w przypadku świeżych; 5g (0,5%) w przypadku stosowania aktywnych suchych drożdży; 4g (0,4%) w przypadku użycia instant;
- Całkowita masa ciasta: 1732g (173,2%);
Jednak zanim zaczniemy piec, pytanie brzmi: jaka jest formuła? Czy to to samo co przepis? Prawie. To jak przepis, ale opiera się na wskaźnikach (wartościach procentowych wymienionych obok naszych wag powyżej), a nie na ograniczonych ilościach. Dlaczego to takie ważne? Z dwóch głównych powodów. Po pierwsze sprawia, że skalowanie receptury w górę lub w dół jest naprawdę łatwe. W niektóre dni wystarczą dwa bochenki tego chleba; czasami trzeba będzie upiec tuzin (i to nie tylko wtedy, gdy odwiedzą nas goście ;)). Proporcje pozwalają na przygotowanie takich ilości chleba, jakich w danym momencie potrzebujemy. Po drugie, jeśli pomyślimy o przepisach na chleb w proporcjach, jak o formułach, łatwiej będzie porównać ze sobą różne rodzaje chleba na podstawie tego, ile każdego składnika jest obecne w stosunku do innych – niezależnie od tego, ile bochenków chleba pieczemy. Finalnie oznacza to mniej nieudanych eksperymentów
I to właściwie wszystko, czego potrzebujesz, by zacząć swoją przygodę z pieczeniem domowego, chrupiącego chleba. Powodzenia!