W prosty sposób możesz się zapoznać z wykonaniem w warunkach domowych skutecznego zakwasu na bazie, którego upieczesz chleb. Obserwując media społecznościowe zauważyć można duże zainteresowanie pieczeniem własnego chleba w domowych warunkach. Różnorodność przepisów, mniej lub bardziej skomplikowane przeprowadzenie całego procesu spotyka się z oporem do podjęcia decyzji o zaczęciu tej fascynującej przygody.
W wielu przepisach jednym z podstawowych składników jest zakwas chlebowy. I w tym momencie zapał często słabnie, zupełnie niepotrzebnie, ponieważ zakwas to najprostsze co w całym procesie pieczenia jest do wykonania,
Jak zrobić zakwas krok po kroku
Składniki :
- mąka żytnia TYP 2000;
- woda.
Dzień pierwszy:
- Odmierz porcję mąki np. 1 szklankę;
- Odmierz porcję wody np. 1 szklankę;
- Oba składniki wymieszaj dokładnie w dużym słoju, nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Dzień drugi:
- Odmierz porcję mąki np. ½ szklanki;
- Odmierz porcję wody np. ½ szklanki;
- Oba składniki wymieszaj z porcją z dnia poprzedniego, nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Dzień trzeci:
- Odmierz porcję mąki np. ½ szklanki;
- odmierz porcje wody np. ½ szklanki;
- oba składniki wymieszaj z porcją z dnia poprzedniego, nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Dzień czwarty :
- Odmierz porcję mąki np. ½ szklanki;
- Odmierz porcję wody np. ½ szklanki;
- Oba składniki wymieszaj z porcją z dnia poprzedniego, nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Dzień piąty:
Masz już gotowy młody zakwas, możesz przystąpić do przygotowania zaczynu na chleb.
Dodatkowe informacje
Podany przykład może stanowić wyjściowy sposób wykonania, podane ilości składników są przykładowe. Sam możesz dobierać ilości surowca do wykonania podstawowe porcji zakwasu. Ilość zakwasu to już indywidualna sprawa, zależna od tego jak dużą ilość gotowego produktu w tym przypadku chleba chcesz uzyskać.
Podana w przykładzie porcja pozwoli upiec pierwszy chleb na zakwasie.
Istotne uwagi
Wykonując swój pierwszy zakwas według podanego przykładu, zasada sprowadza się to do jednej podstawowej reguły:
- Zawsze dodajemy taką samą ilość mąki i wody;
- Zakwas z podanego przepisu będzie miał konsystencję płynną, jest to jedna z form występowania tego podstawowego składnika każdego chleba na zakwasie;
- Używając szklanego słoja jako naczynia zbiorczego na nasz wyrób możemy zaobserwować na ściankach pęcherzyki powietrza, oraz warstwę spienionego kożucha na powierzchni, świadczy to o tym że nasz zakwas pracuje.